Mint ismert, a hét elején az MLSZ elnöksége – a hatóságok döntésével összhangban – azonnali hatállyal felfüggesztette a szövetség valamennyi szervezett versenyprogramját és képzési eseményét átmeneti időre, újabb döntéséig. Ezzel kapcsolatban a DVTK sportigazgatója, Benczés Miklós osztotta meg gondolatait a klubhonlappal.

Mindenekelőtt szögezzük le: olyan helyzetben kell felkészíteni a labdarúgókat a folytatásra, amilyennel korábban még soha senki nem találkozott. Még nem látjuk a járvány végét, még nem látjuk, mikor térhet vissza az élet a normál kerékvágásba, nekünk mégis terveznünk kell.

Miután az MLSZ döntött a bajnokság felfüggesztéséről, a DVTK sportszakmai és orvosi stábja azonnal válságértekezletet tartott.

Ezen minden terület képviseltette magát, a sportszakmai mellett a fizikai és a mentális felkészítést végző, valamint az egészségügyi stáb tagjai is rendkívül fontos észrevételeket tettek – kezdte a dvtk.eu-nak Benczés Miklós, majd elmondta azt is, mivel töltik a napjaikat ez idő alatt a csapat játékosai.

A labdarúgók közös edzés híján otthon készülnek, de ez távolról sem olyan, mintha szabadságon lennének – figyelmeztetett a sportvezető -, hiszen most nem mindent kikapcsolva feltöltődnek, hanem éppen ellenkezőleg stresszhelyzetben vannak. Egyrészt mindenki aggódik a szeretteiért (van, aki a határok lezárása miatt a feleségével, gyermekével sem találkozhat), másrészt a folytatás esetlegessége bizonytalanságban tartja őket. Labdarúgóink számára a kényszerpihenő akkumulációs időszakkal kezdődik. A játékosok egyénileg is végezhető feladatokat kaptak a szakmai stábtól, ami a szinten tartást segíti, illetve a DVTK Medicalban orvosi teszteket végeznek rajtuk. Ezen kívül a labdarúgók, valamint a stábtagok számára biztosítjuk a vitaminokat és az immunerősítő szereket. Ezúton is köszönöm a DVTK Medicalban dolgozó kollégák munkáját, hogy jelenleg is rendelkezésre állnak.

Az UEFA úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt jövő évre halasztja a kontinensbajnokságot. A pótselejtezőket pedig várhatóan júniusban játsszák a csapatok, ahol a magyar válogatott mellett – többek között – a koszovói is érdekelt.

A speciális helyzetre tekintettel az UEFA már korábban módosított a válogatott labdarúgók elengedésére vonatkozó előírásán: a klubok jelenleg nem kötelesek a válogatottak rendelkezésére bocsátani a játékosokat, akik maguk is dönthetnek úgy, hogy nem utaznak el. Büszkék vagyunk arra, hogy Florent Hasani diósgyőri labdarúgóként mutatkozott be a koszovói nemzeti csapatban, és a sérüléséből felépülő Hysen Memolla is tagja az albán válogatott keretének, még ha az Eb-pótselejtezőket el is halasztották.

Végül arra is választ adott, mit vár a jövőben a DVTK-tól.

Bízom benne, hogy bármikor is ér véget ez a rendkívüli helyzet, utána folytatni tudjuk a bajnokságot.

Ha így történik, akkor arra kell felkészülnünk, hogy szerda-szombat ritmusban játsszuk a meccseket, és minimális nyári szünetet követően indul el a következő bajnoki idény.

Azonban jelen állás szerint ez még messze van, most az egészségünk és szeretteink, különösen az idősek egészsége a legfontosabb, ezért azt kérem a szurkolóktól, aki teheti, maradjon otthon, csak a legszükségesebb esetben hagyja el azt – reménykedett Benczés Miklós.

Május közepén indulhat újra az NB I – így terveznek a klubok