Sztanyiszlav Csercseszov stábjának egyik fontos tagja Gintaras Stauce, a korábbi, 61-szeres litván válogatott kapus, aki kapusedzőként dolgozik a Ferencvárosban. Az 52 éves szakember már hosszú ideje együtt dolgozik az FTC jelenlegi vezetőedzőjével, így a Legia Varsónál és a Dinamo Moszkvánál is közösen érték el sikereiket. Megismerkedésük azonban még régebbre, a 90-es évek elejére vezethető vissza, amikor együtt voltak kapusok Csercseszovval a Szpartak Moszkvánál.

– Második számú kapus voltam mögötte. Nem barátok voltunk, inkább kollégák, de a Moszkvából való eligazolásom után is tartottuk a kapcsolatot. Mikor azonban Németországból Görögországba szerződtem, elvesztettük egymást 2-3 évre, végül ő talált meg engem. Mikor a pályafutásom a végéhez közeledett, Lettországba igazoltam két és fél évre, a Jurmalánál kapus és kapusedző is voltam, ott kezdtem el készülni a jövőre – nyilatkozta a Fradi TV-ben Stauce, aki azt is elmondta, szerinte mi a titka a Csercseszovval való jó kapcsolatának .

– Ez egy edzői stáb, immáron több mint 11 éve. 2007-ben kezdtem el Sztanyiszlavval dolgozni, amikor ő sportigazgató volt a Szpartak Moszkvánál, a mostani szakmai gárdánk pedig 2011-ben állt össze.

Nem barátok vagyunk, hanem egy jól működő csapat.

Stauce azt is elmondta, a stáb egyes tagjainak mi is pontosan a feladata Csercseszov edzői teamjében.

– Az én feladatom a kapusok felkészítése, illetve hogy figyeljem az ellenfelek pontrúgásait. Meccs közben kapcsolatban állok Miroszlav Romascsenko másodedzővel, aki a lelátóról nézi a mérkőzést. Ő látja, hogy milyen változtatások szükségesek a taktikában, a játékban, majd közli velem, én pedig továbbítom az információt Sztanyiszlavnak. A kispadról ugyanis sokkal rosszabb a rálátás a pályára, mint a lelátóról.

Sztanyiszlav a főnök, a másodedző feladata a taktika, az erőnléti edző felel a kondícióért, én pedig a kapusokért. Közösen beszéljük át a munkát, de a vezetőedző nem szól bele, hogy te ezt meg ezt a taktikát vagy feladatot csináld inkább.

Teljes mértékben megbízunk egymásban, hiszen egy a célunk a munkánkban. Természetesen mindig beszélek a kapusaimmal, elmagyarázom, melyik feladat miért jó. Igyekszem minél több feladatot alkalmazni, olyanokat, amelyek meccsszituációkra hasonlítanak. Ettől a játékosok a mérkőzésen rutinosabban viselkednek majd hasonló helyzetben. Ez az én filozófiám: az edzéseknek minél jobban kell hasonlítaniuk a mérkőzésekre. 

A teljes interjút az alábbi videóban nézheted meg…

Súlyos sérülés: Lehet, hogy vége Szalai Attila idényének