Egyelőre jó esély mutatkozik arra, hogy a következő idénytől a nemrég még NB I-ben szerepelt, de onnan kizárt Kaposvár és Pécs is egy osztállyal feljebb kerüljön. A somogyi és baranyai gárda is vezeti harmadosztályú csoportját, ennek apropóján pedig megnéztük, mi történt a javarészt 2015-ben a magyar focitérképről eltűnt egykori élvonalbeli gárdákkal.

Kecskeméti TE / Kecskeméti LC

Mi történt velük?
2011-ben még megnyerték a Magyar Kupát Szivics Tomiszlávval, 2012-ben pedig a másodikok lettek a Ligakupában, 2015-ben azonban licenchiány miatt az MLSZ a megyei bajnokságba sorolta vissza a lila-fehéreket. A Kecskeméti LC-re változtatott nevű klub háromszor próbálkozott azóta a feljutással a Bács-Kiskun megyei I. osztályból, de egyszer sem járt sikerrel, az 5., a 4., majd a 2. helyen végzett.

Hogy állnak most?
2017 nyarán aztán a Horváth Építőmester Zrt. lett a KLC 100 százalékos tulajdonosa, és a rendeződött anyagi helyzet a jelek szerint a szakmai lökést is megadta a csapatnak. A Kecskemét 20 meccsből 20 győzelmet aratva(!) vezeti a megyei első osztályú tabellát, gólkülöbsége pedig 101-10, négy fordulóval a vége előtt már senki nem veheti el Szabó Tibor tanítványaitól az első helyet.

Ki a kulcsjátékosuk?
Az együttes talán legismertebb játékosa a nigériai Eugene Salami. A még mindig csak 29 éves csatár 2016-ban tért vissza a Kecskeméthez (korábban, kölcsönjátékosként már játszott itt az NB I-ben, de a DVSC, a Nyíregyháza és a cseh Teplice futballistája is volt), a és a megyei védők nem találtak ellenszert a játékára. Az előző idényben 32 meccsen 49(!) gólig jutott, ebben a szezonban 21 találkozón 18 találatnál jár, és ha nem távozik a nyáron, az NB III-as ellenfelek is igencsak tarthatnak majd tőle. A mostani góllövőlista élén egyébként három kecskeméti játékos áll, Balog Szabolcs 20 találattal vezet, Salami a második, a magyar-szerb Vladul Stefan pedig a harmadik.

PMFC

Mi történt velük?
“Ami a kezdeteket illeti: 2015. július 24-én kértek fel – jól emlékszem a dátumra -, hogy vegyem át a csapatot és augusztus elsején lejárt az átigazolási időszak, a felnőttcsapatnak pedig írd és mondd, egyetlen játékosa sem volt. Egy hetünk volt, hogy összeszedjünk egy egész csapatot, úgy, hogy tudtuk, a szurkolókat nem érdekli hogyan” – mondta nemrég a pécsiek népszerű vezetőedzője, Márton Gábor a kizárás utáni kezdetekről a csakfoci.hu-nak adott interjúban.

Az egykoron még Magyar Kupát is nyert mecsekaljaiak bő két évvel ezelőtt a Baranya megyei I. osztályban voltak kénytelenek megkezdeni szereplésüket, mivel nem kaptak NB I-es licencet. Azonban a főleg korábbi pécsi és fiatal játékosokból álló együttes megnyerte a megyei bajnokságot és azonnal feljutott a harmadosztályba. Ott azonban az előző idényben kemény és tehetősebb is ellenfelet kapott a Budafok személyében, így csak a második hely jutott a PMFC-nek.

Hogy állnak most?
Ebben az évadban megint van egy szívós – és megint csak anyagilag stabilabb lábon álló – rivális a tiszakécskei Duna Aszfalt, amelyet jelenleg egy ponttal előz meg a tabella élén a Pécs. Amelynek nagyon kellene az osztályváltás – erről ugyancsak Márton beszélt honlapunknak.

Úgy néz ki, hogy most rendben van az anyagi háttér, de ha nem sikerül feljutni, nem tudjuk, mi lesz…

– fogalmazott akkor a tréner.

Ki a kulcsjátékosuk?
Továbbra is volt NB I-es pécsi játékosokra is építenek a klubnál, így a csapat kötelékébe tartozik például Koller Krisztián, Horváth Adrián és Fellai József is többekk között. A legismertebb név azonban alighanem Wittrédi Dávid: a 30 éves támadó középpályás a PMFC mellett a DVSC és a ZTE mezét is viselhette korábban, ma pedig a csapat egyik vezére.

ETO FC Győr

Mi történt velük?
A győriek is 2015 tavaszán voltak kénytelenek lemondani az NB I-es indulásról – a csapat a Quaestor Csoport csődje miatt nem tudta határidőre teljesíteni az MLSZ által a licenc kiadására előírt feltételeket – pedig 1960 óta egyszer sem rendeztek élvonalbeli idényt az ETO nélkül. és az NB III Nyugati csoportjában találták magukat. Innen második nekifutásra jött össze a feljutás (az első évben csak a 4. helyen végeztek), már az NB II-ben szerepelnek a kisalföldiek.

Hogy állnak most?
Ott pedig egyelőre fele,ás a kép: az ETO stabil középcsapatnak számít, jelenleg a 7. a gárda, a feljutási harcba viszont nem volt még esélye sem beleszólni. Szentes Lázár jelenleg a szakvezető, de az elmúlt években Németh Zoltán és Preszeller Tamás is ült a kispadon.

Ki a kulcsjátékosuk?
Kabát Péter volt nyilván a nagy név, de ő már csak epizódszereplő volt, majd az ősz végén távozott is, így a csapat legeredményesebb játékosa, Magasföldi József kívánkozik az élre. Az egykori Videoton-, Honvéd-, ZTE-, és Paks-játékos 10 találattal a győriek házi gólkirálya, csapata góljainak majdnem egynegyedét ő szerezte.

Nyíregyháza

Mi történt velük?
A 2015-ben kizárt Szpari a bíróságon is küzdött az igazáért sokáig, de végül inkább a pályán kísérlik meg a visszajutást. Első NB I-en kívüli évükben megnyerték az NB III Keleti csoportját, majd a 12. helyen zártak a másodosztályban tavaly.

Hogy állnak most?
Mostanra élcsapattá váltak az NB II-ben és ugyan az MTK-Kisvárda párosra ők sem tudtak veszélyesek lenni, sanszuk van még rá, hogy a dobogün végezzenek – jelenleg a 4. helyen állnak, egy pontra a Békéscsabától.

Ki a kulcsjátékosuk?
A fiatal játékosok viszik elsősorban a prímet az együttesben, mint Dragóner Filip vagy Csilus Tamás, de mindenképpen kiemelésre érdemes Pekár László is. A 2015-ben még Bernd Storck válogatott keretében is szereplő 25 éves támadó 9 góllal segítette már csapatát a szezonban, nagy része van abban, hogy a Nyíregyháza ennyire előkelő helyen tanyázik az NB II-ben.

Pápa

Mi történt velük?
A Kaposvárhoz hasonlóan ők is anyagi problémák miatt tűntek el picit a „süllyesztőben”. Miután a 2014/15-ös idény végén kizárták az NB I-ből a Lombard Pápát és a labdarúgóklub is megszűnt, a pápaiak egy új sportszervezetet hoztak létre Pápai Perutz Futball Club néven. Picit így kakukktojásnak is tekinthető a gárda, hiszen az élvonalbeli gárda jogutódjának nem tekinthető. A frissen született csapat történetének első szezonját a Veszprém megyei bajnokság I. osztályában a 3. helyen zárta, a következő idényben viszont már bajnoki címet szerzett a csapat, így a 2017–2018-as szezont már az NB III-ban tölthették.

Hogy állnak most?
Ahol nagyjából hasonló mondható el róluk, mint az ETO-ról az NB II-ben, azaz sem a feljutásra, se a kiesésre nincs és nem is volt reális esélyük, stabilan állnak a tabella 7. helyén.

Ki a kulcsjátékosuk?
Szabó Zsolt ebben az idényben kimagaslik csapatából, sőt, az egész mezőnyből is a góllövés terén. A Győrben, Gyirmóton, majd a Lombad Pápánál és Ajkán is futballozott, 32 éves csatár 18 találattal áll a góllövőlista élén, és ha a legalább négygólos hátrányban lévő üldözői nem húznak bele a hajrában, a gólkirály is ő lehet majd.

Kaposvár

Mi történt velük?
Picit kívülállónak tekinthetőek, hiszen egy évvel korábban és más okok miatt “tűntek el” az NB I-ből. A somogyi csapat legjobb eredményét a 2007-08-as szezonban érte el, mikor a 6. helyen végzett az élvonalban, még Prukner László irányításával. Hat évvel később viszont nagyot fordult a világ a Rákóczival: a csapat kiesett, majd az NB II-ben, a totális csőd szélén áll a visszatérő Prukner sem tudta megmenteni őket az újabb osztályváltástól. Sőt, 2016 nyarán kiderült, hogy a zöld-fehérek nem kapják meg az NB III-as licencet, úgy volt, hogy a Somogy megyei másodosztályra készülhetnek csak, de végül is egy MLSZ-határozat hatására sikerült kiharcolniuk a megye egyes indulást. Innen, már Pusztai László vezetése mellett fel is jutottak az NB III-ba.

Hogy állnak most?
2016 decemberében Artner Tamás ült le a kispadra, a Kaposvár ekkor a 3. helyen állt a Nyugati csoportban (itt is végzett az idény végén), de 2017 szeptemberében elköszöntek tőle és Waltner Róber ült le a helyére.

Interjú: “126 gólt lőttem, mégsem számítottak rám a válogatottban” – szivacs volt az NB I korábbi gólkirálya

A korábbi kiváló csatár irányítása mellett remekül szerepel az idényben a Kaposvár, vezeti a Nyugati csoportot és négy fordulóval a vége előtt négy pont az előnye a nagy rivális Ajka előtt.

Ki a kulcsjátékosuk?
Számtalan korábbi élvonalbeli futballistát találunk a keretben. Andorka Péter, Ivancsics Gellért, Kollega Krisztián és még lehetne folytatni a sort, de a legismertebb név minden bizonnyal Rajczi Péteré. A profi pályafutását Kaposváron kezdő és a jelek szerint ott is befejező egykori magyar gólkirály és 11-szeres válogatott játékos 37 évesen is képes a kiemelkedő teljesítményre, ha nem is mindig kezdőként számol már vele Waltner a rutinos támadó korábbi súlyosabb sérülése miatt. Rajczinak így is van 13 meccsen 7 gólja, ezt pedig csak Sóron Tibor (11 találat) és Ivancsics (10) múlta eddig felül a kaposváriak közül.