Az MLSZ az elmúlt héten egy zártkörű sajtóbeszélgetésen jelentette be, hogy a 2020/21-es szezontól szeretné alkalmazni az NB I-ben a videobírós rendszert, de elképzelhető némi csúszás.

A Népszava szerint azonban a játékvezetők felkészítése még nem kezdődött el. A téli szünetben Törökországban és Veresegyházon edzőtáboroztak a bírók, de a VAR-ról ezeken az eseményeken nem esett szó, pedig a játékvezetőknek minimum nyolc-tíz hónapra van szükségük a rendszer megismeréséhez és megfelelő alkalmazásához – írja a lap.

A Népszava írásban érdeklődött arról, milyen eljárásokat kell lefolytatni a videóbíró bevezetéséhez. A VAR-ral kapcsolatos engedélyeket a sportág nemzetközi szabályalkotó testülete, az IFAB adja ki.

A lap megkérdezte az IFAB-ot is, miért tart hónapokig az engedélyeztetési eljárás? Azt a választ kapták, hogy a tagszövetségeken múlik, mennyi idő alatt lehet bevezetni a VAR-t. A futballszövetségek tájékoztatást kapnak arról, milyen feladatokat kell megoldaniuk, és, ha minden feltételt teljesítettek, akkor jöhet a videóbíró.

Tehát, ha nem lesz VAR 2020 őszén az NB I-ben, akkor ennek nem a FIFA vagy az IFAB lassúsága az oka, ebben az esetben az MLSZ csak saját magát hibáztathatja – olvasható a lap cikkében.