A szlovák első osztályú DAC labdarúgócsapata június végén írt ki pályázatot, melyben a klub új kabalafiguráját keresték. A beérkezett sok ötlet és rajz közül szeptember végére kiválasztották a győztest: Mangalacit, aki a nevéből fakadóan egy mangalica. A dunaszerdahelyiek azzal indokolták a döntésüket a csapat új címerállata kapcsán, hogy Kárpát-medencében őshonos, harcias, szívós, ellenálló, vagyis kifejezi a dunaszerdahelyi klub értékeit.

A mangalica túlélte a kipusztulás veszélyét és ma az egyik legerősebb hungarikum. Ez azt jelenti, hogy az egész világon ismerik ezt a fajt és jelképe annak, ami Közép-Európában gyakran elfőrdul, hogy a vesztes fel tud állnimondta korábban a DAC tulajdonosa, Világi Oszkár a klub hivatalos YouTube-csatornáján.

Mangalaci azóta sok mindenbe beleásta magát, hiszen már szállást is foglalt, levelet írt, sőt legutóbb motorra is pattant a mangalica, akire a júniusban júniusban kiírt pályázat alapján elkészített maszkot-javaslatra csütörtkön és pénteken lehetett szavazni a mangalaci.sk weboldalon.

Mintegy 5996 szurkoló döntött a kabalafigura sorsáról, és ezek kiértékelése után eldőlt, Mangalaci nem lesz a DAC kabalája – közölte az fcdac.sk.

Mangalacit az első pillanattól kezdve nagy felháborodás és tiltakozás fogadta a szurkolók részéről, véleményüket a fentebb említett különböző imidzsvideók sem tudták megváltoztatni.