1. félidő:

Az Európa-bajnokság előtt valószínűleg kevés olyan ember volt az országban, aki hitt abban, hogy az Eb harmadik hetének végén a válogatottunk még mérkőzést játszik. Ráadásul nem is akárki volt az ellenfél, a világranglista második helyén álló Belgium. A toulouse-i nyolcaddöntőre Bernd Storck szövetségi kapitány visszatért az alapcsapatához.  Visszakerült a kezdőbe Kádár Tamás, Nagy Ádám és Kleinheisler László is, sajnos utóbbi a bemelegítés során megsérült, így helyette Pintér Ádám kezdett.

Ahogy azt várni lehetett, a belgák léptek fel kezdeményezőbben, a 4. percben Kevin De Bruyne 20 méteres lövése szállt fölé, majd a másik oldalon Lovrencsics Gergő lapos próbálkozását védte Thibaut Courtois. Ezt követően Belgium beleerősített: Király Gábornak előbb Romelu Lukaku közeli, majd pedig De Bruyne távoli löketét kellett hatástalanítania.

A nagy nyomás sajnos góllá érett: a 10. percben De Bruyne ívelt középre egy szabadrúgást, Toby Alderweireld pedig 8 méterről a léc alá fejelt.  A Manchester City középpályása óriási formában futballozik, negyedóra után ziccerben ugrott ki, de Király óriásit védett.  Az ellentámadás végén Courtois elcsúszott egy hazaadás után, a labda az alapvonalon hagyta el a játékteret. Ha a kapus kicsit „jobban” helyezkedik, meg lehetett volna az egyenlítő találatunk….

A játékrész közepére enyhült a belga-nyomás, a mieink is bátran építgették a támadásaikat, egy ilyen után Dzsudzsák Balázs lőtt 18-ról laposan, de a kapus védett, majd Lovrencsics szélről eleresztett lökete szállt fölé.

A 36. percben Király óriásit védett, miután De Bruyne 19 méteres szabadrúgását a felső lécre tolta. A félidő hajrájában Lovrencsics is megmutatta, hogy kiváló rúgótechnikával rendelkezik: 24 méteres bombája alig zúgott el a bal felső sarok felett. Nem sokkal később Dzsudzsák 19 méteres próbálkozása csak centikkel kerülte el a kaput. 

A 43. percben újra Király volt a főszereplő: Dries Mertens 12 méterről nagy erővel tüzelt, a kapusunk hatalmas bravúrral kiütötte a labdát.

 

2. félidő:

A második félidőre Gera Zoltán helyére Elek Ákos állt be. Királynak pedig azonnal védeni kellett: Eden Hazard 15 méteres, léc alá tartó lövését ütötte szögletre. Az 50. percben Szalai Ádám sodródott ki, így a szélről leadott lövése mellé szállt. Alig telt el pár perc, amikor Dzsudzsák parádésan ívelt középre, a berobbanó Szalai elől Thomas Vermaelen úgy mentett, hogy csaknem a saját kapujába fejelt. 

A lelátón helyet foglaló mintegy 7-8 ezer magyar szurkoló óriási hangulatot teremtett a toulousi stadionban is, szinte egy percre sem álltak le a buzdítással.

A 65. percben majdnem kiegyenlítettünk: Pintér Ádám 19 méteres, ballábas lövésé Courtois ujjheggyel a léc fölé tolta. Nem sokkal később Juhász éles szögből kapura tett labdájáról Szalai alig maradt le.

A 75. percben Pintér Ádámot Nikolics Nemanja váltotta, utána Juhász helyett Böde Dániel állt be, de sajnos a gólokat nem mi szereztük.  A hajrára szétestünk, előbb Hazard beadása után a csereként beállt Michy Batshuayi lőtt közelről a kapuba, majd Hazard tekert 16-ról a hosszúba, amivel végleg eldőlt a mérkőzés sorsa.

A 83. percben Szalainak volt még egy helyzete, közeli próbálkozása a kapu felett kötött ki, Elek lövését  pedig védte a kapus.  A ráadásban Yannick Carrasco alakította ki a 4-0-s végeredményt.

A magyar válogatott ezzel a vereséggel ugyan elbúcsúzott a tornától, de szereplése sokkal több volt annál, mint amit előzetesen várhattunk.  A csoportban elért első helyezés szinte maga volt a csoda, míg a Belgium elleni nyolcaddöntőben egy világsztárokkal teletűzdelt ellenféllel szemben voltunk partiban 75 percig. Az álom ugyan véget ért, de ez alatt a három hét alatt a válogatottunk több millió magyarnak szerzett boldog pillanatokat, ami mindennél többet ér. Köszönjük!

A helyszínről tudósított: Privacsek András és Mokány Lajos

 

MAGYARORSZÁG – BELGIUM 0-4 (Alderweireld 9., Batshuayi 78., Hazard 79., Carrasco 91.)