Messze nem lesz teljes a magyar válogatott szakmai stábja az Eb-részvételről döntő Izland elleni mérkőzésen. Egy hete Giovanni Costantinóról, tegnap pedig Marco Rossiról derült ki, hogy megfertőződött a koronavírussal.

A szövetségi kapitány helyét egy rutinos „beugró” veszi át az év meccsén. Az 57 éves Cosimo Inguscio ugyanis már két alkalommal helyettesítette főnökét annak eltiltása miatt, ráadásul sikeresen. 2018 novemberében az észteket győztük le 2-0-ra Orbán és Szalai góljaival itthon Nemzetek Ligája-mérkőzésen, majd tavaly nyáron Walest vertük Pátkai találatával 1-0-ra Európa-bajnoki selejtezőn.

Azon a két találkozón többféle forgatókönyvet dolgozott ki a szakmai stáb a mérkőzések különböző történéseire, mivel Rossival nem kommunikálhattak a meccs alatt. a kapitány most nem eltiltás miatt hiányzik, így a mérkőzés idején is tarthatja a kapcsolatot telefonon kollégáival. A taktikát, a kezdőcsapatot természetesen a szövetségi kapitány állítja össze.

Inguscio és Rossi már több mint nyolc éve dolgozik együtt Magyarországon, nyerő párost alkottak a Honvédnál, ahol bajnoki címet nyertek a kispestiekkel, majd sikeresek voltak Dunaszerdahelyen, most pedig pályafutások legnagyobb közös győzelmére készülnek. Ebben a rendhagyó helyzetben mindenképpen előny, hogy a két szakember kiválóan ismeri egymást. Erről Inguscio így vallott egy a csakfoci.hu-nak adott korábbi exkluzív interjúban:

Az időm 80 százalékát Marcóval töltöttem és csak 20-at a családommal. A Honvédnál 24 órából 20-at együtt voltunk, így nem túlzás azt állítanom, hogy mindenkinél jobban ismerem őt és ő is engem. Ez nagy segítség a közös munkában, hiszen sokszor már egymás gondolatait is kitaláljuk.

Ugyanebben a beszélgetésben Inguscio így emlékszik vissza az eddigi két beugrására: „A meccsek előtti napokban mindent megbeszéltünk, de persze a mérkőzések alakulásától függően direktben a kispadról is meg kellet hoznom bizonyos döntéseket. Azt hiszem, Észtország és Wales ellen is nagyjából tudtam őt pótolni, ugyanazokat mondtam a csapatnak, amiket ő szokott, persze aktualizálva a soros ellenfélre. A meccs előtt így valójában csak Marco ötperces privát, szenvedélyes monológja hiányzott az instrukciók közül.”

A szenvedélyes monológ – legalábbis helyszíni jelenléttel – ezúttal is elmarad az öltözőben, ugyanakkor reméljük, hogy Inguscio harmadik győzelme „kapitányként” nem.

Gera is a stáb tagja lesz

Gera Zoltán visszatér a férfi A-válogatotthoz, hogy Marco Rossi távollétében segítse Cosimo Inguscio másodedző és a szakmai stáb munkáját a mérkőzés előtt és alatt, hiszen minden kerettagot jól ismer, egy részükkel pedig játszott is együtt visszavonulása előtt – írja az mlsz.hu.