“Mindenkinél jobban ismerem Rossit – és ő is engem”

Állítólag egész jól beszél magyarul, utasításokat is gyakran ad a játékosoknak a mi nyelvünkön.
2012 januárjában érkeztem a Honvédhoz, és leszámítva azt az egy évet, amit Dunaszerdahelyen töltöttünk, mindvégig Magyarországon dolgoztam – kezdte a magyar válogatott másodedzője, Cosimo Inguscio a csakfoci.hu-nak. – Embert próbáló nyelv a magyar, de addig már eljutottunk a szakmai stáb tagjaival, hogy az utasításokat át tudjuk adni magyarul, a labdarúgáshoz fontos kifejezéseket ismerjük.

A Honvéd és a DAC után úgy tűnik, hogy a válogatottnál is eredményesen dolgoznak együtt Marco Rossival. Mi a titkuk?
Fél évvel Marco Rossi előtt érkeztem az országba, először a Honvéd utánpótlásában dolgoztam, majd pedig a felnőtt együttesnél. Marcoval itt ismerkedtünk meg, azonnal egy hullámhosszra kerültünk. Nagyon be akartuk bizonyítani, hogy sok olasz kollégához hasonlóan mi is sikeresek tudunk lenni külföldön. Már az első évben bronzéremig vezettük a Honvédot, de akkor még eszünkbe sem jutott, hogy egyszer a magyar válogatottnál dolgozhatunk. A bajnoki cím és a DAC-cal elért sikert követően viszont már felmerült bennünk, hogy adott esetben eséllyel pályázhatnánk a posztra.

Igaz, hogy két nagyon eltérő karakterről van szó, ami Marco Rossit és Önt illeti?
Az elmúlt nyolc évben az időm 80 százalékét Marcóval töltöttem és csak 20-at a családommal. A Honvédnál 24 órából 20-at együtt voltunk, így nem túlzás azt állítanom, hogy mindenkinél jobban ismerem őt és ő is engem. Ez nagy segítség a közös munkában, hiszen sokszor már egymás gondolatait is kitaláljuk. A karakterünk viszont nagyon eltérő, ő a vehemensebb, beszédesebb, én talán picit visszafogottabb vagyok. Viszont ez a kettősség is jól működik, hiszen Marco szerepe sokkal fontosabb, mint az enyém, temperamentumából adódóan pedig a mérkőzéseken ezer fokon ég, magával ragadja a mérkőzés lendülete. Előfordulnak olyan esetek, amikor a meccs hevében egy kicsit el kell vennem az élét a mondanivalójának….Ez nem mindig tetszik neki, volt, hogy ennek hangot is adott, és vita alakult ki köztünk emiatt. Maximálisan elfogadom ezt a helyzetet, hiszen erre is szükség van ahhoz, hogy tökéletesen tudjunk együtt működni és a csapat minél eredményesebb legyen.

“Soha nem merült fel bennem, hogy vezetőedző legyek”

Eddig két tétmérkőzésen helyettesítette a szövetségi kapitányt eltiltása miatt. Ilyenkor mennyire van meg előre a fejében a meccs forgatókönyve és mennyire kell “belebújnia Marco Rossi bőrébe”?
Azt ugye soha nem tudjuk előre, hogy milyen irányba megy majd mérkőzés, ezért készülni kell A-, B- és C-forgatókönyvvel is. A meccs előtti napokban mindent megbeszélünk, de persze a mérkőzés alakulásától függően direktben a kispadról is meg kell hoznom bizonyos döntéseket. Azt hiszem, Észtország és Wales ellen is nagyjából tudtam őt pótolni, ugyanazokat mondtam a csapatnak, amiket ő szokott, persze aktualizálva a soros ellenfélre. A meccs előtt így valójában csak Marco ötperces privát, szenvedélyes monológja hiányzott az instrukciók közül.

Nyolc éve dolgozik Rossi mellett, soha nem merült fel Önben, hogy szeretne eggyel előrébb lépni és kipróbálni magát vezetőedzőként?
A stábunkban mindenkinek megvan a saját szerepe és arra kell törekedni, hogy a saját feladatunkat maximálisan megoldjuk. Mindig is pályaedző voltam és mindennap azért dolgozom, hogy jobb és jobb legyek ebben a pozícióban. Soha nem merült fel bennem, hogy vezetőedző legyek, mivel úgy gondolom, hogy ebben a tisztségemben tudok a legtöbbet segíteni a csapatomnak. Azt vallom, ha valami működik, nem kel arra törekedni, hogy azt megváltoztassuk.

“Olaszországból még nem kaptunk ajánlatot, de…”

Marco Rossi többször elmondta már, hogy Olaszországban a Serie A-ban és a Serie B-ben sem kapna munkát. Ön, hogy látja a saját esélyeit a hazájában, milyen szinten tudna dolgozni?
Három évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy eljutunk a válogatottig. Olaszországban kevesen ismertek minket, de amióta eredményesek vagyunk a magyar válogatottal és főleg, amióta legyőztük a horvátokat, egyre többször beszélnek és írnak rólunk. Olaszországból még nem kaptunk ajánlatot, inkább egzotikus országokból kerestek, ahol ugyan sok pénz van, de szakmailag kevésbé vonzó. Fel sem merült azonban bennünk, hogy elhagyjuk Magyarországot, a magyar válogatottat.

Amióta Marco Rossi a szövetségi kapitány, több egykori Honvéd-játékos is feltűnt a válogatottban, elég, ha csak Baráth Botondra, Gazdag Dánielre vagy Holender Filipre gondolunk. Ennek az az oka, hogy ők a vetélytársaikkal ellentétben sokkal jobban ismerik a szakmai stáb elképzeléseit, mivel évekig együtt dolgoztak vagy egyszerűen ők a legjobbak az adott posztokon?
Folyamatosan monitorozzuk a játékosainkat, és azokat is, akik még soha nem voltak a keretben. A legnagyobb szakmai odafigyeléssel és a legjobb ismereteink szerint döntünk a beválogatásukról. Baráth Botond egy remek képességű védő, aki az Egyesül Államokban folyamatosan jól teljesít, Holender Filip a tavalyi szezon gólkirálya, Gazdag Dániel pedig fiatal kora óta érett játékra képes. De nemcsak a Honvédhoz köthető újoncokat próbálunk ki, hiszen most például a keret tagja Sigér Dávid vagy éppen Ferenczi János, korábban pedig Pávkovics Bence is velünk volt.

“Nem szoktunk szkanderozni Rossival”

Előfordult olyan, hogy egy-egy játékos beválogatásánál nem értettek egyet a kapitánnyal?
Nem emlékszem ilyenre. Hasonlóan látjuk a játékosok teljesítményét, nem szoktunk szkanderozni és ráerőltetni a magunk akaratát a másikra. Ha esetleg van észrevételem, akkor szólok Marconak, de a végső szó mindig az övé. Nehezen tudom elképzelni, hogyha ő valakit javasol a keretbe, az nekem ne tetszene, vagy fordítva.

Magyarországi pályafutása kezdetén erőnléti edzőként is dolgozott. A korábbi kapitányok többször is panaszkodtak az itthon játszó játékosok erőnlétére. Ön, hogy látja, milyen állapotban vannak ezen a téren az NB I-es futballisták?
A Honvédnál és részben a DAC-nál erőnléti edzésekkel is foglalkoztam. Nyilvánvalóan nincs rálátásom minden játékos erőnlétére, de akikkel én dolgoztam vagy most dolgozom, azokkal nincs gond. Nem kell szégyenkeznünk ezen a téren az olasz, az afrikai vagy akár a dél-amerikai játékosokkal összehasonlítva sem.

Amióta nálunk dolgozik, miben fejlődött a magyar foci és milyennek ítéli meg a magyar edzőket?
Az NB I abban már mindenképp a Serie A előtt jár, hogy mindenhol új stadion van, míg Olaszországban sok a roskadozó létesítmény. Magyarországon a labdarúgás a fejlődés irányába mutat, ez tetten érhető a klubcsapatok, valamint a válogatott szereplésében is. A magyar bajnokságnak jót tenne, ha a tehetséges fiatalok itt maradnának és nem kerülnének ki azonnal külföldre. Úgy látom, hogy vannak remek fiatal, magyar szakemberek, Kuttor Attilát például mindenképp kiemelném, aki már a tavalyi szezonban is kiváló munkát végzett Mezőkövesden és ezt folytatja idén is.

“Lanzafame már nem érezte jól magát a Fradinál”

Olaszként mi a véleménye Davide Lanzafame klubváltásáról?
Davidéval baráti a viszonyom, nagyon örülök, hogy rendeződött a helyzete. A Fradinál az utolsó időszakban már nem érezte jól magát, ezért mindenképp hasznára lehet a klubváltás, ami hozzájárulhat ahhoz is, hogy újra a legjobb Lanzafamét láthassuk, aki rengeteg mérkőzést dönt el.

Már csak pár nap van hátra az év mérkőzéséig. Mennyire érzi a felfokozott hangulatot a szurkolókon, a játékosokon és a szakmai stábon?
Mindenki tudja, hogy a szlovákok ellen egy nagyon fontos Eb-selejtező vár ránk, ennek megfelelően készülünk. Azzal is tisztában vagyok, hogy a magyar szurkolók számára ez egy rendkívüli mérkőzés lesz. Nem akarunk azonban további terheket rakni a játékosainkra, hiszen így is mindenki tisztában van a találkozó fontosságával és azzal, hogy mi múlik ezen a 90 percen.

PRIVACSEK ANDRÁS / MOKÁNY LAJOS

Válogatott: Magyarveréssel kezdene az új kapitány, fontos infók a szurkolóknak – minden hír a Szlovákia és Montenegró elleni meccsekről itt!