Általános helyzetjelentés a csapatról

– Erre a mérkőzésre a lehető legjobb lélektani állapotban érkezünk, hiszen győztünk Izland ellen és egy szép döntetlent játszottunk Szerbia ellen – kezdte az online sajtótájékoztatóját Marco Rossi. – Utóbbi meccsen főleg az első félidő sikerült szépen, a szünet után sokat veszítettünk a lendületből, de összességében rendben volt a teljesítmény. Újabb hiányzónk lesz Szoboszlai személyében, de nagyon bízom a srácokban és abban, hogy már kiváló önbecsüléssel rendelkeznek, ami fontos a fociban. Ami a törököket illeti, erős válogatott, kiváló egyéni játékosokkal van tele, akik az európai topbajnokságokban játszanak. Tudjuk, hogy erősek és ennek tudatában készülünk ellenük. Igyekszünk a kiváló minőségüket csapatjátékkal ellensúlyozni, mert így a mi csapatunkban is kidomborodnak majd a jó egyéniségek.

Lesz-e új játékos a keretben?

– A világ legértelmetlenebb dolga lenne, ha a sok hiányzónk miatt az utolsó meccsnapra behívnánk olyanokat, akik eddig nem voltak velünk,

nem edzettek velünk, hiszen nem tudják automatikusan átvenni azokat a mechanizmusokat, amiket begyakoroltunk. Ez a fociban nem működik. Ez a keretünk van, ezzel játszunk tovább, semmi értelme nem lenne újabb neveket előhúzni. A kérdés mintha felvetné azt, hogy a válogatott edzősködéséhez elég lenne, hogy random előhúznánk neveket. Nekem nem ez a feladatom, és nem is tehetek ilyet.

Egy esetleges szerződéshosszabbításról

– Mindenekelőtt azzal kezdeném, hogy a jelenlegi szerződésem 2021 decemberéig érvényes. Azt sem tagadhatom, hogy

az elmúlt másfél évben jöttek ajánlatok, elég sok, voltak közöttük érdekes felkérések is, de mindegyiket elutasítottam.

Az volt az elsődleges, hogy Magyarországot kijuttassam az Eb-re, mert szerettem volna jelet hagyni a válogatott történetében, szerettem volna, ha emlékezetes marad az az időszak, amikor én vagyok a kispadon. Ez sikerült. Jelen pillanatban az elsődleges gondolatom az, hogy a holnapi meccsen jól teljesítsünk, más nem jár a fejemben. Fontosnak tartom, hogy győzzünk. Ezt követően viszont természetesen találkozhatunk a szövetséggel és leülhetünk tárgyalni, mindig is bizonyítottam szavakkal és tettekkel is, hogy maximálisan a szövetség és az ország rendelkezésére állok. Részemről hajlandó vagyok a folytatásra.

Elégedetten fogja lezárni 2020-at?

– Elégedett leszek, de hogy teljesen-e, az a holnapi meccs eredményétől függ. A srácok tényleg győzni akarnak, el akarják érni a csoportelsőséget, ez is a kitűzött célunk, hogy az A-ligában folytassuk. Az is lehet, hogy döntetlen is elég lesz, de lehet, hogy csak a három ponttal lehetünk elsők. Az biztos, nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy elveszítsük a meccset, mert szeretnénk megkoronázni ezt a célkitűzésünket is.

Az M4 Sporttól kapott technikai segítségről

– Szeretném megköszönni az M4 Sportnak ezt a segítséget. Egy taktikai kamerával is követhettem a meccset, de sajnos a jel mindig később érkezett, úgyhogy ahhoz, hogy valós időben tudjak kommunikálni a kispaddal és tanácsokat tudjak adni, ahhoz mindig a tévéadást követtem, ami egyidejűleg követte a mérkőzést. Hálás vagyok a segítségért, de sajnos a gyakorlatban kevésbé tudtam alkalmazni.

Gera Zoltán munkájáról és jövőjéről

– Zoli edzői munkáját elsősorban az U21-es válogatott edzőjeként nyújtott teljesítménye alapján kell megítélni. Az első tapasztalatokon vagyunk csak túl, időt kell hagyni az értékelésére, neki is sok tapasztalatra van még szüksége. Ezt a helyettesítést azt tette lehetővé, hogy napi szinten kapcsolatban állunk a játékosokkal, és ők is tudják, mit várunk tőlük, és könnyen lehetett további útmutatásokat közölni feléjük. Annyit mindenképp elmondanék, hogy Zoltánnak olyan a karaktere, hogy predesztinálva van arra, hogy kiváló pályát fusson be. Nem kell neki hosszú idő ahhoz, hogy eljusson a csúcsig ezen a pályán.

Szabó Gergő sajtófőnök kiegészítésként hozzátette, Marco Rossival és két pályaedzőjével folyamatosan kapcsolatban volt a kispadon Sándor György, aki Gera mellett pályaedzőként dolgozik az U21-nél, Gera pedig meccselt a technikai zónában és továbbadta azokat az infókat, amiket az otthon lévő edzői stábtól kaptak.

Játékosok, akik az utóbbi meccseken nem kaptak lehetőséget

– Most, hogy már túl vagyunk több mérkőzésen, gyakorlatilag mindenki kapott játéklehetőséget, valaki többet, valaki kevesebbet. Például Kecskés 90 percet játszott a szerbek ellen, összességében pedig jó teljesítményt nyújtott, kár azért a gólért, ami az ő félrenézésének is betudható. Ez egy egyszeri mulasztás volt, alapvetően jó meccset játszott és teljes a bizalmam felé, mint ahogyan mások felé is. Biztosan lesznek olyanok, akik eddig nem kaptak annyi lehetőséget a bő keretből, holnap pedig lehetőséget fognak kapni.

A gratuláló üzenetekről

– Rendkívül sok gratuláló üzenetet kaptam, nagyon sok szurkolótól, családtagtól. Nem is volt igazán meglepetés, hogy ilyen sokat szeretnek és gratuláltak, de ha ki kell emelnem egy üzenettípust, akkor azok az üzenetek érintettek meg, amit a magyar szurkolók küldtek, akik nem is ismernek engem.

Olyan szintű elismerést éreztem, ami megérintett. Ezekből arra a következtetésre jutok, hogy Magyarországon az emberek 90 %-a szeret engem.

Mi az, amivel elégedetlen volt a szerbek ellen? Min kell változtatni holnapig?

– Nem hiszem, hogy lenne olyan, amin változtatni kellene, nem lehet panaszom a válogatott játékára. Nagy odafigyeléssel és akarattal játszottunk, ezt kellene megismételni holnap is. Ha mégis kérhetek valamit tőlük, – bár tudom, hogy ez nem csak rajtuk múlik -, hogy igyekezzünk megtartani a játék és a presszing szintjét 90 percen keresztül, de ez nem hiszem, hogy lehetséges. Elsődlegesen azért, mert hat nap alatt ez lesz a 3. mérkőzésünk, és a fizikai fáradtság érzékelhető lesz a játékosokon. Ügyesnek kellene lenni abban is, hogy megpróbáljuk úgy beosztani az energiát, hogy mindkét félidőben hasonló szinten tudjunk presszingelni, nem kellene minden energiánkat elhasználni a második játékrészre azért, hogy a 90 perc alatt kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtsunk. Szerbia ellen hihetetlen jó teljesítményt nyújtottunk az első félidőben, mi uraltuk a meccset, a szünet után azonban kiegyenlített lett a játék, azért, mert elhasználtuk az összes energiánkat.

Az elmúlt másfél hét tanulságairól

– Már hosszabb ideje mindenféle előre nem látható bizonytalanságokkal kellett megküzdenünk, ez a sok bizonytalanság az elmúlt időszakban jutott a csúcsára. A kispadról távol maradva kellett irányítanom, otthonról, technikai segítséggel, de mindenképpen sikerült a munkát folytatni. Már 2,5 hónapja kimondottan stresszes, feszült és bizonytalan időszakban kellett teljesíteni. Ami tanulság, az a büszkeség, mert a válogatott bizonyította, hogy a szervező munka révén és az egyedi résztvevők munkájának a minősége révén kivívta a nemzetközi futballközösség tiszteletét. Az elmúlt mérkőzések óta sok híranyagot, interjút olvastam nemzetközi oldalakon, általában

sokkal jobban tisztelnek minket, mint amit tapasztaltunk egy éve Ryan Giggs, a walesi szövetségi kapitány részéről.

Mindig is zavart, ha valaki alábecsüli a válogatottunk erejét, ezt sikerült megfordítanunk, erre büszke vagyok.

Milyen visszhangja van a sikereknek Olaszországban? Egy jó Eb-szerepléssel felkeltheti-e Serie A-s csapatok érdeklődését? És meddig kell karanténban maradnia?

– Olaszországban nagyon nagy érdeklődést váltottak ki a sikereink. Több szaklap, televízió kért interjút tőlem, volt, aminek eleget tudtam tenni, de sok felkérésnek nem, mert van még meccs, amire készülnünk kell. Ami az Eb-szerepléstől függő ajánlatokat illeti, először is tisztáznunk kell, mit értünk jó teljesítmény alatt.

Ha valaki azt hiszi, hogy ebben a csoportban bármi esélyünk lehet győzni, azt be kell utalni a kórházba.

Természetesen arra fog irányulni az igyekezetünk, hogy pozitív benyomást keltsünk a játékunkkal, győztes mentalitással fogunk pályára lépni. De ha megnézzük, mely csapatok ellen kell játszanunk, – persze tudjuk, hogy a pályán bármi megtörténhet – akkor racionálisan kell közelítenünk és a helyén kell kezelni a várakozásainkat. Ami az ajánlatokat illeti, nem érdekel, hogy Olaszországból, vagy más helyről érkezik, csak az érdekel jelenleg, hogy elvégezzem a munkámat. Ami a karantént illeti, szerencsére azt kell mondani, hogy egyáltalán nincs tünetem, a feleségemnek még van egy kevés. Hat nap múlva kerül sor az első olyan tesztre, ami döntő lehet abban a tekintetben, mikor hagyhatjuk el a karantént, ha ez negatív lesz, akkor ezt két nap múlva megismétlik, ha az is negatív eredménnyel zárul, akkor elhagyhatjuk a karantént – nyilatkozta a csakfoci.hu kérdésére a szövetségi kapitány.

Válogatott: Szavazd meg Rossi Törökország elleni kezdőcsapatát!