A holland De Telegraaf és az RTL Nieuws arról számolt be kedden délelőtt, hogy Björn Kuipers vezeti a csütörtökökön, 20.45 órakor megrendezésre kerülő Magyarország-Izland Eb-pótselejtezőt a Puskás Arénában. A 47 éves, civilben szupermarket-tulajdonos bíró majd másfél évtizede vezet nemzetközi találkozókat.

Munkáját asszisztensként Sander van Roekel és Erwin E. J. Zeinstra segíti majd. A tartalékjátékvezető Serdar Gözübüyük lesz, a videobírós apparátust irányító személyzet Pol van Boekel és asszisztense Dennis Higler is holland.

Kuipersnek magyar kötődése is van, hiszen 2006 nyarán ő dirigálta a Grasshoppers-Bp. Honvéd (2-0) meccset az UEFA Kupa selejtezőjének második fordulójában. de a kispestieknek 2007-ben és 2008-ban is vezetett európai kupameccset. A Bajnokok Ligája csoportkörében 2009-től foglalkoztatják rendszeresen, például a Debrecen-Liverpool (0-1) meccsnek is ő volt a játékvezetője.

Idén az ő dirigálása mellett játszott 0-0-s döntetlent a Ferencváros a norvég Moldéval a BL-selejtező utolsó körében, így a magyar bajnok az idegenben lőtt több góljának köszönhetően 25 év után újra a a legrangosabb kupasorozatba jutott.

Abból a csapatból Dibusz Dénes, Botka Endre, Lovrencsics Gergő és sigér dávid is kellemes emléket őrizhet róla, ők tagjai a magyar válogatott keretének.

2013 tavaszán (majd 2018-ban újra) Európa Liga-döntőt, egy évvel később BL-finálét vezetett, a 2012-es Európa-bajnokságon két, a 2016-os kontinenstornán három meccs jutott neki, a 2014-es és a 2018-as világbajnokságon pedig 4-4 találkozót vezetett.

FRISSÍTÉS: Alábbi cikkünk megjelenése után pár perccel az UEFA hivatalos oldalán jelentette be, hogy a holland Björn Kuipers fújja a sípot a Magyarország-Izland Európa-bajnoki pótselejtezőn.