A törökök elleni lehet a 20. tétmeccse ősszel. Hogyan lehet ezt bírni?

– Ezek olyan édes terhek egy labdarúgó életében, hogy nagyon szívesen megy egyik meccsről a másikra, még akkor is, ha olykor fáradtnak érzi magát, mert ha ennyi pozitív energiával töltődik fel, akkor belekerül egy olyan pozitív spirálba, ami plusz energiát mozgósít. Sportolóként nem is lehet más a célod, mint hogy egyre többet érj el, és kihozd a pályafutásodból a maximumot. Ilyenkor nem áll meg az ember gondolkodni azon, hogy hányadik meccset játssza, próbálsz minél hamarabb regenerálódni és a következő meccsen is segíteni a csapatodat.

A Puskás Aréna szerepe abban, hogy a magyar foci szintet lépett

– Emlékszem, amikor megépült az Aréna, még csak kívülről szemlélhettem a környező utcákban, mondtam is a feleségemnek, bárcsak pályára léphetnék tétmeccsen többször is ebben a csodálatos arénában. Akkor még nem gondoltam volna, hogy lesz olyan meccsem is, hogy csend van az Arénában, mert nincsenek nézők. Nyugodtan mondhatom, hogy ez is hozzájárul a sikerességhez, mert amikor beléptünk a Fradival is az Arénába, a külföldi játékosok is le voltak nyűgözve, nem mondhatom tehát azt, hogy magyarként vagyok elfogult, mert mások is elismerik, egy nemzetközi futballhoz méltó létesítmény van itt a fővárosban.

Elvárás-e, hogy kapura lőjön?

– Nemcsak velem szemben elvárás, hogy ha nálam van a labda, akkor lőjek, ez nincs megbeszélve. Ha olyan helyzetbe kerülünk, akkor arra bátorítanak bennünket, hogy vállaljuk el az átlövéseket, mert az ellenfél védelme sem fogja tudni legközelebb, mi lesz a következő lépésünk, passz ,vagy lövés. Ez így van rendjén, ha olyan szituáció van, nem kell a jobbnál még jobbat keresni, el kell vállalni, de önzőnek sem szabad maradni.

Eb-kijutás és BL-szereplés között van-e különbség?

– Nagyon nehéz különbséget tenni, maximum annyit, hogy az egyik klubsiker, a másik nemzeti siker. Inkább párhuzamot vonnék, mind a kettő nagyon fontos történelmi pillanat minden magyar embernek, azoknak is, akik a határokon túli élnek, mindenkit büszkeséggel tölthet el. Nagyon örülök, hogy rengeteg embert tehettünk boldoggá, mert az embereknek szüksége van ezekre a sportsikerekre, nem véletlenül népszerű ennyire a foci. Nehéz elmondani, milyen jó érzés, hogy ennyi embernek szerezhetünk örömet a mindennapokban.

Dibusz Dénes 30. születésnapja volt a napokban

– Nem akartunk minden nap ünnepelni, mert a kijutást követően volt ünneplés. De természetesen ezt az alkalmat sem felejtettük el, az egyik ebéd előtt felköszöntöttük őt tortával, énekléssel.

Váltott-e néhány szót az előző napokban Rebrovval a válogatottról?

– Nem beszéltünk erről.

A kezdőcsapatba kerülésről

– Konkurenciaharc minden csapatban van. Nem csak a kezdő tizenegy alkotja a csapatot, mindig vannak olyanok, akik nem lehetnek a kezdőben, de megérdemelnék. Nálunk teljesen megfelelő, sőt kiemelkedő a mentalitás ilyen téren. Aki nem kapja meg a lehetőséget, az is nagyon vágyik arra, hogy pályára lépjen, és hozzájáruljon a sikerhez, mint ahogyan ezt lehetett látni az Izland elleni mérkőzésen is. Akkor a meccs előtt is felhívták arra a figyelmet, hogy abszolút az dönthet, hogy a frissen beálló emberek mennyit tudnak hozzátenni a játékhoz. Én személy szerint szeretnék minél stabilabb teljesítményt nyújtani, hogy minél többet számítsanak rám.

Válogatott: “Be kell utalni a kórházba, aki azt hiszi, hogy győzhetünk az Eb-n” – Rossi a világ legértelmetlenebb dolgáról és a jövőjéről