Az NB I-el összehasonlítva milyen a kazah bajnokság színvonala? Mi a legnagyobb különbség a két liga között?

– Egy teljes szezonnal a hátam mögött azt tudom mondani, hogy közel hasonló a színvonal, nem érzek túl nagy különbséget a két bajnokság iramában és színvonalában – kezdte Elek a csakfoci.hu-nak. – Viszont, amíg a kazah bajnokság abszolút csak kétesélyes, Magyarországon 3-4 csapatnak is reális esélye van a bajnoki címre, bar ebben a szezonban úgy tűnik az FTC és a Vidi a mezőny fölé nőtt. Az infrastruktúra egyértelműen jobb itthon, de az átlagnézőszám is közel azonos mindkét országban.

Innen mi lenne számodra az előrelépés?

– Nem tartom reálisnak, hogy innen topbajnokságba igazoljak. Ha eddig nem sikerült, valószínűleg ezután sem fog. Ha csak azt nézem, hogy 45-szörös válogatott vagyok és több száz scout látott már játszani, de egyik sem mondta, hogy topbajnokságban van a helyem, akkor nem biztos, hogy ők a hülyék. Nyilván hiányzik belőlem valami, de nem gondolom, hogy ezzel együtt szégyellnem kellene az eddigi karrieremet. Reális célnak érzem, hogy a Kajrattal megmutassam magam minimum az Európa Liga csoportkörében, a következő szezonban pedig nem is lehet más a célunk, minthogy bajnokok legyünk és utána indulhassunk a Bajnokok Ligájában

Kijelenthető, hogy Kazahsztánban nagyrészt a jó anyagi kondíciók miatt igazolnak a játékosok?

– Az nem érdekel, hogy ki mi miatt van itt vagy jön ide. Amellett, hogy anyagilag is előnyös szerződést kaptam, vonzott az is, hogy a klub rendszeresen indul Európában. Ugyanakkor az is igaz, eddig komolyabb siker nélkül, de bízom benne, hogy velem a fedélzeten sikerül az áttörés

Hányszorosa az ottani fizetésed a diósgyőrinek?

– Közel a háromszorosa.

A következő öt évben kazah vagy magyar csapatból lesz több csoportkörös az EL-ben és a BL-ben?

– Remélem, hogy magyarból. Legyen minden évben három magyar és két kazah klub a csoportkörben, azzal mindkét országban elégedettek lennének…

Andorra után nem hívták Luxemburgnak

Kevés embernek adatik meg, hogy egy országról kapja a becenevét. Téged a csapattársaid Andorrának hívták egy ideig Kazahsztánban. Hogy reagáltál rá? Később nem kereszteltek át Luxemburgnak?

– Nem volt egy hosszú életű dolog, hamar lecsengett, de nyilván egy öltözőben mennek a zrikák, ezt el kellett fogadnom. A luxemburgi meccs óta nem találkoztam a társakkal, de mire elkezdődik a felkészülés, addigra ez már úgysem lesz téma

Kimaradtál az andorrai és a luxemburgi vereségből is. Örültél neki?

 – Mivel mind a két mérkőzést sérülés miatt hagytam ki, ezért nyilván nem. Azt gondolom, hogy a siker es a kudarc is közös minden ember számára, aki a magyar futballban dolgozik vagy aki szorít a magyar futballért. Éppen ezért az Eb-sikerből és az utána következő rossz időszakból is jutott mindenkinek.

Miért nem tudta a válogatott megközelíteni sem az Eb-n mutatott játékát a vb-selejtezőkön?

– Sikeres Eb ide vagy oda, a harmadik hely volt a realitás ebben a csoportban, hiszen Svájc és Portugália is jóval előttünk jár. Nyilván itt a megszerzett pontok száma az, amivel nem lehetünk elégedettek. Az Európa-bajnokságon mindenki 150 százalékot nyújtott, amihez az is kellett, hogy Eb előtt sok időt tudott együtt készülni a keret. Ez a teljesítmény most is benne van a csapatban, de csak akkor, ha mindenki topformában futballozik. Ettől most sajnos messze vagyunk.

Milyen kapitány volt Bernd Storck? Mi volt a legpozitívabb és mi a legnegatívabb tette szövetségi kapitányként?

–  Aki több mint 40 év után kivezet egy válogatottat az Eb-re, azt nyugodtan nevezhetjük sikeresnek. Voltak olyan húzásai, amikre senki nem számított előzetesen és bejöttek. Szerintem, ha tehetné, már nem nézné a klubok érdekeit és a lehető legerősebb keretet hívná össze Andorra ellen. Ezzel együtt ennyi sérültre ő sem számított, mint amennyi akkor volt.

Azt mondtad nemrégiben, hogy egy játékosnak nem szabad egyik edzőjéhez sem túlzottan kötődnie. Minek a hatására gondolkodsz így?

– Megviselt, amikor Mezey György távozott a Videoton éléről és vele nagyon sok olyan csapattársam is, akik mellett elkezdtem játszani az NB I-ben és akik sokat segítettek, ilyen volt például Farkas Balázs. Fiatal voltam és nem igazan tudtam kezelni azt a helyzetet, hogy pár hét alatt teljesen megváltozott az a közeg, amit korábban annyira szerettem. Ez meg is látszott a játékomon, ezután döntöttem úgy, hogy elhagyom a Vidit.

Ekkor fogadtam meg, hogy ennél profibbnak kell lennem, csak magammal szabad foglalkoznom, senki mással, érzelmeket ugyanis nem lehet belekeverni a fociba. Ezt a fogadalmamat aztán megszegtem, amikor Kínából hazatérve a 9. helyezett Diósgyőrt választottam, úgy, hogy anyagilag és szakmailag is volt jobb ajánlatom itthonról, de a szívemre hallgattam. Annak ellenére, hogy az Eb utáni időszak nagyon nehéz volt Diósgyőrben, nem bántam meg a döntésemet. 

Itthon sok kritika éri a magyar edzőket. Neked mi a tapasztalatod velük, illetve a nálunk dolgozott külföldiekkel?

 – Szerencsésnek mondhatom magam, mert többnyire felkészült edzőkkel dolgoztam eddigi karrierem során, természetesen volt egy-két kivétel, de azok nem tartottak sokáig. Volt már magyar, portugál, török, szerb, kínai, horvát, grúz, spanyol és német edzőm is, de én túl nagy különbséget nem láttam, sem taktikában, sem pedig az edzések felépítésében. Ahhoz, hogy valakiből jó edző váljon, sokkal fontosabb a személyisége, mint az, hogy mennyire ismeri a játékrendszereket. Kialakulóban van egy olyan mag Magyarországon, akikre lehet majd építeni. Gondolok itt Király Gáborra, Juhász Rolandra, Huszti Szabolcsra, Gera Zolira, vagy éppen Bódog Tamásra, Szabics Imire, Lőw Zsoltra, Dárdai Palira, Szélesi Zolira, Lisztes Krisztiánra és meg lehetne sorolni, akik komoly karriert futottak be külföldön, több futballkultúrát is megismertek és ráadásul még vannak annyira intelligensek is, hogy a jövőben edzőként vagy vezetőként komoly szerepet vállaljanak a magyar fociban. Természetesen az is fontos lenne, hogy az akadémiákról minőségi fiatalok kerüljenek fel a felnőtt csapatokba, hiszen nem mindegy, hogy egy edző milyen alapanyaggal dolgozhat.

Mezey és Egervári a TOP 3-ban

 Ki az az edző, akinek legtöbb jót köszönheted pályafutásod során?

– Az első Kádár Zsolt, aki Kazincbarcikán volt az edzőm az ifiben, majd később a felnőtt csapatban is. Aztán Mezey György, aki meglátta bennem a lehetőséget. Kijelentette, ha azt csinálom, amit ő mond, akkor válogatott leszek, szerencsére igaza lett. A harmadik pedig Egervári Sándor, akinél stabil válogatott voltam és akivel utána Diósgyőrben is dolgoztam együtt. Persze, voltak még olyan edzők, akik a pályafutásom bizonyos szakaszában segítettek és jó volt velük dolgozni, de ez a három személy az, aki döntően befolyásoltak a karrierem.

Ritkán neveznek el egy huszonéves magyar futballistáról itthon bármit is. Téged az a megtiszteltetés ért, hogy a Sajóvölgye focisuli a te nevedet viseli.  Mit lehet tudni az utánpótlás központról?

–  Néhány évvel ezelőtt Kádár Zsolt fejéből pattant ki az ötlet. Azóta mar több, mint 500 igazolt játékosa van a focisulinak és több alközpontja is. Az egyik ilyen központ működik Putnokon, ami az én nevemet viseli. Kerültek már el innen tehetséges gyerekek a Honvéd és a Felcsút akadémiájára, de természetesen Diósgyőrbe is. Azt tudni kell, hogy itt nagyon sok a hátrányos helyzetű gyerek és nem mindenhol tehetik meg a szülők, hogy edzésre vigyék őket. Ezt a problémát úgy oldják meg, hogy a különböző településekre kis busz megy a gyerekekért edzés előtt, majd edzés után haza is viszi őket. Ez a környék tele van tehetségekkel, ezért egy olyan rendszer lett felépítve már most, ami egyedülálló az országban, hiszen Bánhorvátiban egy megyei elsőosztályú felnőtt csapat működik, Putnokon NB III-as, Kazincbarcikán NB II-es, Diósgyőrben pedig NB I-es. Ennek köszönhetően minden fiatal a tehetségétől függően el tud helyezkedni.

Mi a végső cél?

– Természetesen azt szeretnénk, hogy minél többen legyenek válogatottak és a lehető legmagasabb szintig jussanak. Diósgyőrben gyakran hangoztatják, hogy helyi fiatalokat szeretnének beépíteni a csapatba. Reálisnak tartom, hogy tíz éven belül 6-7 borsodi fiatal szerepeljen a DVTK kezdőcsapatában, de ehhez ők is kellenek. A közelmúltból tudnék olyan példákat mondani, akik megkaptak a lehetőséget, hogy borsodiként a DVTK-ban játszanak, de nem értékelték és nem tudtak élni az eséllyel.

Milyen terveid vannak még a válogatottal?

–  Nem is lehet más célom, célunk, mint az, hogy 60 ezer magyar előtt játsszunk a 2020-as Eb-n Budapesten! A következő két évben mindent ennek fogok alárendelni.

Ki a legjobb magyar játékos a posztodon?

– Édesapám szerint én. Nem szeretek vele kötekedni, úgyhogy elfogadom a döntését…

Tavaly majdnem kiesett a Diósgyőr, idén sokkal jobban szerepel, pedig nem erősödött a keret. Mi miatt történt a nagy változás?

–  Egy olyan zaklatott felkészülés után, aminek a közepén lemond az edző, aligha lehetett jobb szezonra számítani. A csapat nem volt annyira gyenge, mint ahogy azt az eredmények mutatták. Egyszerűen elindultunk a lejtőn augusztusban és nagy nehezen decemberben sikerült megállnunk, de a tavaszi rajt megint nem úgy sikerült, ahogy terveztük. Aztán Bódog Tamás hozott valami újat, amire vevők a játékosok és ez azóta is működik.

Bódog Tamás szó szerint azt mondta, „dagi” játékosokat talált Diósgyőrben, akiket le kellett fogyasztania. Mi lehetett ennek az oka?

A magyar konyha az egyik legjobb a világon. Lehet, hogy ez okozott némi problémát pár játékosnál.

 Ki nyeri idén az NB I-et?

– A Diósgyőr. ?

Privacsek András