– Sokkal jobban vagyok, ma reggelre minden tünetem elmúlt, minden jel arra mutat, hogy gyorsan túlesek a betegségen – kezdte Marco Rossi az online sajtótájékoztatót, majd a Szerbia elleni találkozóra is kitért rögtön. – Úgy gondolom, hogy néhány változtatásra szükség lesz a meccsen, némelyeket kényszerből, más változtatások pedig az én döntésem miatt következnek be. Meccsről meccsre készülünk, jelenleg így csak a szerbek ellen találkozóról beszélnék. Sokkal könnyebb dolgom van egy olyan válogatottal, amely győzött az Eb-pótselejtező döntőjében, mint a szerb kollégámnak, amely csapata nem nyert. Az Izland elleni mérkőzésen a feleségemmel voltam itthon, ugyanis Telkiből hazautaztam, hogy elkerüljek minden kontaktot, ezáltal pedig a fertőzés továbbadásának lehetőségét. A feleségem is pozitív, együtt néztük a meccset vele. Folyamatosan kapcsolatban álltam a segédedzőkkel. A lefújás után sírva ünnepeltünk a fiaimmal videóhíváson keresztül – válaszolta a csakfoci.hu kérdésére a kapitány, hogy hogyan ünnepelte a karanténban a kijutást.

A szövetségi kapitány hozzátette, a Nemzetek Ligájában a jelenlegi helyezésünk teljesen váratlan, hiszen olyan ellenfelekkel néztünk szembe eddig, amelyek értéke, rangsorolása előrébb jár. Kiemelte, hogy a szerb nemzeti csapat keretét is hihetetlen adottságú játékosok alkotják, de ha sikerül csapatként fellépnünk, zavarba hozhatjuk őket.

– A csapatmunka lesz az egyik legfontosabb összetevő, valamint az, hogy mindenki tartsa magát a taktikai tervhez, amit kidolgoztunk és nagyon fontos, a végsőkig legyen tartásunk. Ha ezeket sikerül megvalósítani, jó esélyünk van a sikerre. Persze ez múlik az ellenfél teljesítményén is, de hazai pályán a következő két találkozón olyan helyezést érhetünk el, ami a következő sorsolásnál jobb indulást biztosít – mondta Marco Rossi, aki újságírói kérdésre elárulta, hogy az Izland elleni találkozón Cosimo Inguscióval a mérkőzés alatt szakaszosan volt kapcsolata, de Gera Zoltánnal folyamatosan kapcsolatban volt telefonon keresztül. – Az egyenlítés után azon gondolkodtam, mi volna a jó stratégia a hosszabbításra, a hatodik cseréig meghatároztuk a változtatásokat, de erre nem volt szükség,mert megszületett a győztes találat. Természetesen megköszöntem a játékosaimnak, hogy lehetővé tették, hogy a közös álmunkat megkoronázzuk. Tudom, mennyire büszkék erre az eredményre, nagyra tartják, hogy ennek a részesei lehetnek. Az első szavam a köszönetnyilvánítás volt feléjük.

Az olasz kapitány kiemelte, hogy mióta ő irányítja a magyar csapatot, nagyon sok aspektusból értékelik a csapat teljesítményét a stábjával és azon vannak, hogy folyamatosan javítsanak ezeken a mutatókon. Ha mégis ki kellene emelnie egy szempontot, hogy miben javultak a leginkább, akkor az a statisztikai aspektus. Elmondása szerint olyan, mintha teljesen két másik válogatottról lenne szó, egyrészt ha a megszerezhető pontok számát nézzük, másrészt, ha azt vesszük figyelembe, hogy ez milyen ellenfelek ellen sikerült, hiszen korábban Feröer-szigetek, Litvánia, vagy épp Andorra is az ellenfelek között volt.

– Nem elszenvedői vagyunk annak, ha presszingel az ellenfél, hanem tudunk támadójátékot mutatni erősebb ellenfelekkel szemben is, és képesek vagyunk mi is presszingre. Aktív hozzáállást tudunk képviselni, amikor nem mi birtokoljuk a labdát.Ehhez komoly lélektani felkészítő munka kellett, amit jól befogadnak a srácok. Egyfajta generációváltásra is sor került, és vannak játékosok, akik időközben értek be a válogatottnál. Ha megnézzük az első kerethirdetésemet és a mostanit, akkor azt látjuk, hogy 2/3-adban változott a keret, sokat újítottunk – folytatta Rossi, majd elárulta, nagy örömére szolgált Bernd Storck és Egervári Sándor gratulációja a meccs után, utóbbival nagyon jó a kapcsolata, rendkívül jó karakternek tartja.

Szabó Gergő sajtófőnök ennél a résznél hozzátette, hogy Tömő Attila csapatmenedzseren keresztül Bernd Storck, Andy Möller, Erwin Koeman és Dárdai Pál is gratulált a csapatnak a kijutáshoz.

A sajtótájékoztató végén szóba került, hogy az Izland elleni találkozó után Cosimo Inguscio asszisztensedző azt mondta, hogy a szakmai stáb között volt egy megállapodás, hogy ha kijut a válogatott az Eb-re, akkor megtanulnak magyarul.

– Nem tudom, Cosimo milyen anyag hatása alatt volt, mert nem emlékszem, hogy lett volna ilyen ígéretünk – mondta nevetve Rossi. – Ez nem azt jelenti, hogy nem szeretnénk megtanulni, de már beletört a bicskánk, mert nagyon nehéz, bonyolult nyelv. De ha már Cosimo ilyenre kényszerített minket, akkor rábízzuk magunkat egy nyelvtanárra, de ez nem csak szándék, hanem idő kérdése is, hiszen így, hogy az Eb-re is kell készülnünk, még kevesebb időnk lesz erre.

Kalmár Zsolt várakozásai

– Nem lesz nehéz felpörögni a következő két meccsre, mert komoly céljai vannak a csapatunknak, van esély megnyerni a csoportot, mindent megteszünk, hogy ez sikerüljön, fontos találkozók várnak ránk. Szoboszlaival és nélküle is jól éreztem magam az előző meccseken a pályán, a jövőben, ha minél többet fogunk együtt játszani, akkor jobban összeszokhatunk és jó párost alkothatunk. mindketten támadó felfogásban játszunk, bár most egy kicsit én hátrébb voltam a pályán – mondta Kalmár, majd arra is kitért, hogy az Izland elleni találkozó előtt eljutott hozzájuk a szurkolói csoport motivációs levele. – Mindenki megkapta azt egy A/4-es papíron. Ez is nagy motivációt adott, sajnálom, hogy nem lehettek ott a lelátókon a szurkolók, de örülök, hogy örömet szereztünk nekik. Remélem, hogy olyan boldogok, mint mi, mert közösen értük el ezt a sikert.

Kalmár hozzátette, van előnye is a zárt kapunak, hiszen így jobban hallják egymást a játékosok a pályán, de hátrány természetesen a szurkolók hiánya, akik át tudnak lendíteni minket a holtponton. A jelenlegi csapat erősségei között kiemelte, hogy mindenki egy hajóban evez, nagyon pozitív a közösség, mindenki jó hatással van mindenkire.

– Ezt mutatja az is, ahogyan örültünk a második gólnál, mindenki egymás nyakában volt. Mindent elkövettem, hogy a korábbi, súlyos sérülésem után olyan formában térjek vissza, amit magamtól elvárok, nagyon örülök, hogy most itt lehetek, és az Eb-re jutást ünnepelhettem. Szeretném meghálálni Rossinak jó játékkal a bizalmat. 2016-ban nem tudtam ezt megélni, mert akkor is egy sérülésből jöttem vissza a norvégok elleni meccsek előtt, remélem mos meg tudok itt ragadni és a válogatott segítségére tudok lenni – zárta Kalmár.

Magyar-szerb: Rossi és Kalmár sajtótájékoztatója – itt nézheted vissza a közvetítést