Nézzük a keretet: vannak új arcok, de nincsenek nagy változások. Miért?

– Nincs időnk tapasztalatot gyűjteni, hiszen máris kezdjük az Eb-selejtezőket – kezdte a szövetségi kapitány az M4 Sportnak. – A Nemzetek Ligája előtt sem volt erre lehetőségünk, most még kevesebb időnk van. Van 15-16 játékos, ők jelentik nagyjából a csapat magját, és vannak, akiket különböző okok miatt érdekesnek találok, főleg a fiatalok, mert ugyan vannak nagyon jó 30 év feletti labdarúgók, akikkel adott esetben sikeresebb lehetnék rövidtávon, de a jövőt is néznem kell, mert a jövőért is dolgozunk, a jövő zálogai pedig a fiatalok.

Akkor foglalkozzunk is a fiatalokkal. Balogh Norbert az egyik, ön jó barátságot ápol az APOEL edzőjével, mit mesélt róla?

– Remek híreket kaptam Norbertről, abban egyetértünk a kollégámmal, hogy különleges tehetség. Még mindig nagyon fiatal, hiszen 96-os születésű, de a közelmúltban valóban valamiért megtört a fejlődése, mert emlékszem, amikor a Debrecenben futballozott nagyon kedveltem a játékát. Aztán elment Olaszországba és mindenki azt gondolta, hogy rögtön szárnyalni fog.

Válogatott: Rossi meghívta Szoboszlait is a szlovákok és a horvátok ellen – itt a keret

Szoboszlai Dominik is meghívót kapott, miért most?

– Mindig meg kell találni a megfelelő pillanatot, és az ő esetében ez most jött el.

Amíg a Lieferingben játszott, az osztrák második ligában, nehéz lett volna meghívnom, de a téli szünet alatt stabil tagja lett a Red Bull Salzburgnak. De igazából nem is ez a fontos, hanem a csapat a stílusa, modern focit játszanak, agresszív felfogásban, intenzív letámadással, amit én is szeretnék megvalósítani lépésről-lépésre. Ő az egyik legtehetségesebb játékos a fiatalok között és ez a megfelelő időpont, hogy itt legyen velünk.

Van néhány kulcsember a csapatából, akik sajnos nem kaptak mostanában túl sok játékpercet, mint például Nagy Ádám. Mi a véleménye erről?

– Valóban így van. Vannak szabályaim a válogatottnál, de nálunk Olaszországban is él a mondás, hogy a kivétel erősíti a szabályt. Ebben a keretben is akad egy-két kivétel. Miért? Nos, mindenekelőtt azt kell figyelembe venni, hogy melyik poszton játszik az adott labdarúgó, és milyen alternatíváink vannak. Őszinte kell legyek, abban a pozícióban, amelyikben Nagy Ádám játszik nincs túl sok játékosom. Ha nézzük a csatárokat, vagy a szélsőket, jóval nagyobb a mozgásterem, például Sallai Roland sérült, Ugrai Roland sérült, de tudok válogatni, hogy ki van a legjobb formában. Azonban vannak posztok, amelyeknél ez jóval komplikáltabb.

Folyamatosan figyeljük a játékosokat, de nem látok túl sok lehetőséget Nagy Ádám helyettesítésére. Ádám genetikailag is egy rendkívüli játékos, többet képes futni, mint bárki más a pályán és ezt mindenkinél nagyobb sebességgel teszi. És abból a szempontból is fontos nekünk, hogy ő egy olyan védekező középpályás, aki olvassa a játékot, és adott pillanatban az átmenetet tudja képezni a védekezés és a támadás között. A legutóbbi meccseinken is láthattuk, hogy mennyire fontos láncszem. 4 gólt lőttünk és háromnál az ellenfél térfelén szeretünk labdát, ebből kétszer Nagy Ádámnak köszönhetően.

A Marco Rossival készült interjú vasárnap este 21.00-kor az M4 Sport Sport7 című műsorában lesz látható.