Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a molcsapat.hu-nak értékelte a magyar nemzeti tizenegy elmúlt két felkészülési mérkőzését, melyeket Szerbia és Észak-Írország ellen vívtak a mieink.

– Összességében úgy fogalmaznék, a két meccs jól szolgálta a felkészülésünket. Természetesen láttam problémákat, és láttam sok olyan dolgot is, ami tetszett a játékunkban, de az ilyen meccsek pont erre valók: megnézzük, mi nem működik, ami pedig működik, azt megpróbáljuk még jobbá tenni – kezdte az interjút az olasz szakember. – A szerbek és az észak-írek elleni meccsen ehhez még hozzájött egy fontos dolog: újoncokat avattunk. Meg akartam nézni, hogy teljesítenek, illetve hogy mennyire illenek bele a csapatba a kiválasztott játékosok, és meg kell mondjam, ebből a szempontból abszolút elégedett vagyok a két meccsünkkel.

A kapitány külön-külön is elemezte a két barátságos mérkőzést. A magyarok az első meccsen, a szerbek elleni budapesti összecsapáson jobb teljesítménnyel vereséget szenvedtek, míg Észak-Írországban meglehetősen visszafogott teljesítménnyel ugyan, de győzni tudtak. Rossi néhány játékos teljesítményét név szerint is elemezte.

– Szerbia ellen nem játszottunk rosszul csapatként, de a meghatározó egyéni teljesítmények ezúttal sok játékosnál elmaradtak. Egy szerencsétlen öngóllal kikaptunk ugyan, de a játékunk egészen a támadóharmadig rendben volt. Ott azonban elbuktunk, nem tudtunk komoly ziccereket kialakítani, és bár érzésem szerint egy döntetlenre rászolgáltunk volna, kikaptunk, és ez mindig rossz érzés – mondta a kapitány a szerbek ellen 1-0-ra elveszített mérkőzésről. – A csapatjátékunk rendben volt, mindenki tette a dolgát, de ha az egyéni teljesítményeket elemezzük, sem Szalai Ádámnak, sőt az északír gólja ellenére Sallai Rolandnak sem volt igazán jó meccse. Sallai és Szoboszlai esetében mondhatjuk hogy a játékhiány látszott rajtuk, de közben ott volt a pályán Schäfer András, aki szintén nem teljesít teljes meccseket az Union Berlinben, de kiválóan játszott a válogatottban.

Belfastban sokkal több bajom volt a csapatommal. Elfogadom, hogy kellemetlen stílusú, fizikális játékot erőltető ellenféllel szemben egy rossz minőségű pályán nem könnyű villogni, de vannak dolgok, amiket nem engedhetünk meg magunknak. Ilyen például az, ha elrontjuk a távolságokat a csapatrészek között, és ami még fontosabb: nem eshetünk úgy szét, mint a belfasti meccs utolsó tíz percében, amikor csak Dibusz Dénesnek köszönhettük, hogy nem kaptunk gólt. Az azt megelőző nyolcvan perc sok szempontból elfogadható volt, de le kellett volna zárnunk az összecsapást már korábban. Lehet, hogy én is ludas voltam a dologban azzal, hogy a sok újonc mellett még sokat is cseréltem, de a végén az ellenfél pontosan olyan helyzetekből került gólhelyzetbe, amikre készültünk. Ez nem megengedhető.

Rossi beszélt arról is, mit gondol arról, amikor a szurkolók megkérdőjelezik a döntéseit.

Talán sokan meglepődtek, hogy behívtam Callum Stylest és Ádám Martint, pedig abban bíztam, hogy van már annyi bizalmi tőkém, hogy a szurkolók is tudják: ha behívok valakit a csapatba, annak oka van. És ugyanez a helyzet azzal is, ha valakit nem hívok be.

Tisztázzunk egy félreértést: mióta a magyar válogatott szövetségi kapitánya vagyok, a szövetségben soha senki nem helyezett rám nyomást. hogy valakit válogassak be. A közös munka elején tisztáztuk, hogy ha a csapat az én felelősségem, akkor a keret összeállításáról is csak én döntök. Nem vagyok egy akarnok, de ehhez a szabályhoz pályafutásom során mindig tartottam magam, a Honvédtől is emiatt távoztam, pedig bajnokságot nyertünk a csapattal.

Ezt csak azért tartottam fontosnak elmondani, mert úgy érzem,hogy míg a szövetség részéről továbbra is ugyanazt a bizalmat érzem, addig jelenleg az a benyomásom, hogy a szurkolók nem annyira bíznak a döntéseimben, mint korábban.

Rossi a két újonc teljesítményére bővebben is kitért, az 57 éves szakember elégedetten nyilatkozott a Szerbia ellen debütáló játékosokról.

Callum nagyon jó benyomást tett rám, ezért is próbáltuk ki több poszton is. Jól játszott a bal oldalon, illetve hatos pozícióban is, pontosan ezt vártam tőle, amikor a meghívása mellett döntöttem. Ádám Martinra ugyanez igaz, őt nem ismertem korábban, de nagyon tetszett, amit kaptam tőle, még ha nem is tudta igazán megmutatni magát, mert kevés labda jutott el hozzá. Nem is azt vártam tőle, hogy eldönti a meccset, csak kíváncsi voltam, milyen karakter, és egyáltalán nem csalódtam. Alázatos, a csapatért küzdő játékost ismertem meg a személyében, biztos vagyok benne, hogy sokat fog segíteni nekünk – mondta Rossi.

A szövetségi kapitány szerint neki, mint a magyar válogatott edzőjének más problémákkal kell szembenéznie, mit mondjuk Roberto Mancininek, az olasz válogatott kapitányának.

– A válogatásnál olyan tényezőket kell figyelembe vennünk, mint a mentális erő, a motiváció vagy az, hogy a játékos mennyi időt tölt a pályán a klubjában. És arról még nem is beszéltünk, hogy előfordulhat, hogy egy játékos egyszerűen nem illik bele egy közösségbe. Például Nagy Zsolt fizikailag az egyik legjobb játékosom, gyors, robbanékony, erőszakos és jó százalékban nyeri a párharcait, de sajnos ezen a két meccsen túlságosan sokat hibázott, volt, amiből majdnem gólt is kaptunk. Aztán ott van Nego és Fiola, akik egy borzasztó szezont futó MOL Fehérvárból jöttek, érthetően nem volt a helyén az önbizalmuk, de a válogatott közegében magukra találtak, és megbízhatóan látták el a feladatukat. Sőt, Nego az egyik legjobbunk volt Belfastban.

Az interjú zárásában Rossi elmondta, hogy a magyar válogatott oda már eljutott, hogy számíthat a nagyobb válogatottak – akár az olaszok, akár az angolok – respektjére, hiszen 2018 óta több sztárcsapat ellen is tudtunk győzni.

95 éve született a leghíresebb magyar: Puskás Ferencre emlékezünk – videók