A ProSportnak nyilatkozó román klubvezető, Ovidiu Sabau elárulta, Marco Rossinak  megvolt a lehetősége arra, hogy a román másodosztályban vállaljon munkát, mégpedig éppen azokban a napokban, amikor az olasz tréner a Magyar Labdarúgó Szövetséggel tárgyalt a szövetségi kapitányi posztról 2018 nyarán.

– Amikor Szlovákiában volt, felhívtam őt, és még egy konkrét ajánlatot is tettem neki, hogy jöjjön Romániába az Universitatea Clujhoz. Ő pedig azt válaszolta nekem, hogy éppen tárgyalásban áll arról, hogy átvegye a magyar válogatottat, de talán majd egy másik alkalommal még beszélgethetünk – emlékezett vissza Sabau.

Ovidiu Sabau és Marco Rossi egyébként jól ismerik egymást, hiszen játékos-pályafutásuk során együtt játszottak a Bresciában és napjainkban is tartják a kapcsolatot.

– Egy nagyon komoly, lelkes, korrekt fickó volt játékosként. Nagyszerű karakterrel rendelkezett, aki mindig nagyon intenzíven élte meg a mérkőzéseket és minden vereség megérintette őt. A Portugália elleni csoportmeccs után is beszéltünk, csalódott volt, hiszen a 80. perc után kaptak ki, ráadásul egy megpattanó lövés után. Gratuláltam neki, mert nagyon jó meccset játszottak, de azt mondta, hogy sajnos csak az eredmény számít. Úgy látom, hogy a játékosok nagyon szeretik és megbecsülik őt, mert másképp nem lehet ilyen ritmusa és hozzáállása egy csapatnak a mérkőzéseken. Szerényebb képességű csapata van, de a megfelelő hozzáállás és a szervezettség egyértelműen meglátszik a csapaton, tiszteletben tartják a módszereit, látszik, hogy élvezi a játékosok bizalmát. Olyan játékosokat válogatott össze, akik fizikálisan erősek, akiknek van személyiségük, nem bátortalanok és agresszívek.

Újságírói kérdésre Sabau arra is kitért, milyen tanulsággal szolgált Magyarország Eb-szereplése a románok számára.

– Még ha kis csapat is vagy, akkor is kvalifikálhatod magad a tornára. A játékosoktól azt kéred, hogy azt tegyék, amire képesek, nem pedig azt, amit te, mint edző látni szeretnél. És ez meg is valósítható vágyakozással, hozzáállással, 90 percnyi áldozatvállalással.

Mint ismert, Romániában az Eb ideje alatt is szóba került Marco Rossi esetleges ottani szerepvállalása, miután a Dinamo Kijev román vezetőedzője, Mircea Lucescu elmondta, reméli, hogy egyszer majd a román válogatott szövetségi kapitánya lesz az olasz tréner.

Rossi: “A Torino irányítása egy kör bezárulása lenne” – ezt a három magyar játékost ajánlaná az olasz csapatnak