A két évvel ezelőtt rajtolt Nemzetek Ligája osztályait a debütáló kiírás tapasztalatai alapján átalakították, így a magyarok egy osztállyal feljebb, immár a második vonalban szerepelnek majd. Az átalakítás nyomán az A-, B- és C-osztály mezőnye egyaránt 16 csapatos lett a sorozat 2020–2021-es idényére, a D-ben pedig hét együttes maradt. Korábban az első két vonalban csak 12-12 nemzeti együttes, a harmadikban pedig 15 szerepelt. A felsőbb osztályok létszámemelésének következtében lépett szintet a magyar válogatott.

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata az Amszterdamban kedden 18 órától sorra kerülő sorsolást a másodosztály negyedik kalapjában várja Bulgária, Izrael és Románia társaságában, utóbbiakat így nem kaphatja ellenfélül. Az elsőből az oroszokat, osztrákokat, walesieket, cseheket, a másodikból a skótokat, norvégokat, szerbeket, finneket, a harmadikból pedig a szlovákokat, törököket, íreket és északíreket kaphatja Magyarország.

A Nemzetek Ligájában a 2022-es vb 12 európai pótselejtezős helyéből kettő kel el, melyet a két legjobb olyan csoportgyőztes szerez meg, amely a világbajnoki selejtezőből nem jutott ki automatikusan, vagy nem zárt a szintén pótselejtezőt érő második helyen.

A négycsapatos csoportok küzdelmeit szeptemberben, októberben és novemberben egy-egy dupla fordulós körben bonyolítják le. Az élvonal négy csoportgyőztese jövő nyáron egy minitornán dönt a sorozat második győzteséről, a címvédő az Európa-bajnok portugál válogatott.

A katari vb európai selejtezősorozata jövő tavasszal kezdődik. (MTI / csakfoci.hu)

A Nemzetek Ligája B-osztályának kalapjai:

1: Oroszország, Ausztria, Wales, Csehország

2: Skócia, Norvégia, Szerbia, Finnország

3: Szlovákia, Törökország, Írország, Észak-Írország

4: Bulgária, Izrael, MAGYARORSZÁG, Románia

A csoportgyőztesek egy osztállyal feljebb lépnek, a csoportutolsók pedig kiesnek.

Álomcsoport vs. rémálomcsoport?

A kalapok közzététele után mindenki nézegeti a legjobb és legrosszabb forgatókönyveket, és talán lehet sakkozni az “álom- és rémálomcsoportokkal” – már ha a 4. kalapból kihúzva esetünkben lehet egyáltalán álomcsoportról beszélni. Az erőviszonyokat a legutóbbi erőfelmérők, vagyis a Nemzetek Ligája-szereplés és az Eb-selejtezők, valamint az aktuális világranglista alapján megállapítva alighanem kijelenthető, hogy nem lehet egyértelműen könnyű csoportot összeállítani előzetesen. Viszont akár az orosz-szerb-szlovák, vagy a walesi-norvég-török trió is szembejöhet majd a mieinknek ellenfélként.

Olvasóinkat kérdezzük: szerintük melyik lenne a legkeményebb és melyik a “legkönnyebb” csoport a mieink számára?