Ugyan három hely még kiadó, de múlt hét pénteken hivatalosan is kisorsolták a 2022-es katari világbajnokság csoportjait, és mint ismert, ezúttal sem szerepelt Magyarország a kalapokban.

A magyar válogatott legutóbb 1986-ban vett részt világbajnokságon, tehát zsinórban a katari a kilencedik, amikor nem jött össze a kijutás.

Ez azonban közel sem a legrosszabb sorozat a világ összes nemzeti csapatát figyelembe véve, megvizsgáltuk ugyanis, hogy mely csapatok várják a legrégebb óta, hogy újra szerepelhessenek a tornán: Kubának és Indonéziának 1938 óta nem sikerült a kvalifikáció – ezzel ők tartják a negatív rekordot zsinórban 19 elszalasztott vb-vel.

Őket követi az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) égisze alá tartozó két ország, Wales és Izrael, előbbi 1958, utóbbi 1970 óta nem jutott ki a tornára. Rajtuk kívül Kongó (1974), Haiti (1974), El Salvador (1982) és Kuvait (1982) rendelkezik a magyartól rosszabb sorozattal.

Az európai országokat tekintve tehát Magyarország a harmadik legrosszabb mutatóval rendelkezik a vb-ről lemaradók között. (A lista csak azokat a csapatokat tartalmazza, amelyek legalább egyszer már szerepeltek a világbajnokságon, illetve nem tünteti fel azokat a válogatottakat, amelyek már nem léteznek.)

Ezek a válogatottak várják a legrégebb óta, hogy újra szerepeljenek a tornán.