Indul a Nemzetek Ligája – de mi is az?

Mint ismeretes, 2014 tavaszán döntött úgy az UEFA mind az ötvennégy tagállama, hogy Nemzetek Ligája néven új válogatott küzdelemsorozatoz indít el. A Nemzetek Ligája tétje a trófeán, illetve a divíziókon belüli mozgásokon (kiesés és feljutás is van az A-, B-, C- és D-divízió között) négy Európa-bajnoki kvalifikációs hely.

A sorozatban induló csapatokat a négy divízión belül négy csoportra osztják, az első kiírásban az UEFA-koefficiens alapján. Az A- és a B-divízióban 12-12 csapat szerepel majd, négy hármas csoportra osztva, a C-divízióban két hármas és két négyes csoportot alakítanak ki, míg a D-divízióban négy négyes csoportot hoznak létre.

A csoportokon belül oda-visszavágós mérkőzéseket játszanak majd. Az A-, B- és C-divízió csoportutolsói kiesnek, a B-, C- és D-divízió csoportelsői eggyel feljebb léphetnek. Az A-divízió négy csoportelsője vív meg majd aztán a Nemzetek Ligája trófeájáért.

Az új, 2018 szeptemberében rajtoló ligában induló válogatottak egyben négy Európa-bajnoki kvalifikációs helyért is versenyeznek (a hagyományos, 2019-ben megrendezésre kerülő Eb-selejtezőkön a 10 csoportgyőztes és 10 csoportmásodik szerezhet helyet magának a páneurópai tornára, amelynek többek között Budapest lesz majd az egyik házigazdája). Minden csoportelső (négy-négy mindegyik divízióból) továbbjut az új rendszerű Eb-pótselejtezőre.

“Centiken” múlik a magyar válogatott sorsa

Az UEFA részletes tájékoztatást adott arról szerdán, hogyan állnak a nemzeti válogatottak a jelen helyzetben, a divíziók kialakítását illetően. E szerint Magyarország jelenleg a második “kalapba” kerülne, és olyan ellenfelei lehetnének, mint Hollandia, Törökország, Oroszország vagy Svédország.

Tegyük hozzá, hogy “egy szinttel lejjebb”, a 3-as divízóban is olyan csapatok vannak, mint Szerbia, Csehország, Görögország vagy Románia.

A divíziókat a nemzeti csapatok jelenlegi koefficiens-ranglistája alapján állította össze az európai szövetség, amelyen Magyarország épp a 24., Dánia mögött, és kevéssel megelőzve a már harmadik divíziós Szlovéniát. A tényleges és végleges listát az októberben véget érő európai vb-selejtezők után állítják majd fel. Mint ismeretes, a mieink az eddig 100 százalékos Svájccal (idegenben), illetve Feröerrel (otthon) találkoznak még.

A Nemzetek Ligája jelenlegi divízió-beosztása:

1. Németország, Portugália, Belgium, Spanyolország, Svájc, Franciaország, Anglia, Olaszország, Lengyelország, Horvátország, Izland, Wales

2. Oroszország, Észak-Írország, Szlovákia, Svédország, Hollandia, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Ausztria, Törökország, Írország, Dánia, MAGYARORSZÁG

3. Szlovénia, Albánia, Montenegró, Szerbia, Skócia, Csehország, Románia, Görögország, Bulgária, Izrael, Norvégia, Ciprus, Finnország, Észtország, Azerbajdzsán

4. Litvánia, Fehéroroszország, Grúzia, Örményország, Macedónia, Feröer-szigetek, Luxemburg, Lettország, Moldova, Kazahsztán, Liechtenstein, Andorra, Málta, Koszovó, San Marino, Gibraltár

TOVÁBB: Minden fontos hír a magyar válogatottról itt!