Hat magyar szurkolót őrizetbe vettek az Eb-n – kattints a részletekért!

Az UEFA bejelentése szerint a mieinkkel szemben három szabálysértés miatt indított eljárást: egyrészt a magyar válogatott drukkerei az Izland elleni szombati Eb-csoportmeccsen (1-1) pirotechnikai eszközöket használtak, másrészt tárgyakat dobáltak a pályára, harmadrészt pedig „rendzavarásokat” követtek el.

A bejelentés szerint a és fegyelmi bizottság június 21-én hoz döntést az ügyben. Rajtunk kívül a belga és a portugál szurkolók miatt is vizsgálódnak.

Eközben a brit Mirror arról cikkezett, hogy a francia rendőrség is nyomozást indított a Marseille-ben történtek miatt. A lap szerint a magyar szurkolók egy csoportja „náci karlendítéseket” mutatott be a találkozó során.

“A képek rendkívül sokkolóak. Magyar ultranacionalista drukkerek – fekete pólót viselve – náci karlendítéseket mutattak be a nézőtéren. Az incidens miatt nyomozás indult és vádelemelésig is eljuthatnak az antirasszizmust támogató törvények és az antiszemitizmust támadó szabályalkotás értelmében” – írja a portál rendőrségi forrását idézve.

A mérkőzésnek otthont adó Stade Velodrome a Marseille, zsidó származású emberek által sűrűn lakott negyedéhez közel található, a hír szerint az ott lakók közül többen is kifogást emeltek a látottak miatt. A FARE (Football Against Racism in Europe) már a meccs előtt jelezte: megfigyelői kiemelten figyelik ezt a találkozót is, ezért mindenképpen tartózkodni kell a rasszista megnyilvánulásoktól.

Akiket elítélnének esetleg a történtek miatt Franciaországban, börtönt és pénzbüntetést is kaphatnak megtorlásul – számolt be a Mirror.