Életed gólpassza volt…?

Főleg úgy, hogy nem is tudtam róla és nem is gondoltam volna…csak a meccs után mondták a többiek, hogy “mekkora gólpassz volt”.

A meccsen is nem igazán láttam a gólt, nem arra figyeltem, hiszen egy felszabadító rúgásról volt szó, én meg közben a csapattársakkal beszéltem.

Elég szerencsésen pattant meg aztán a labda. Utána láttam, hogy sok helyen fent volt a gól, nem csak Magyarországon vagy Svájcban, de tényleg nem mindennapi, hogy egy 80 méteres találat születik.

Hogy alakult, hogy végül maradtál, illetve visszatértél Luganóba? A kölcsönszerződésed eredetileg egy évre szólt és júniusban lejárt.

Így van, de már a szezon közben tárgyaltunk a Luganóval, én pedig úgy voltam vele, hogy nem akartam újra kölcsönbe kerülni a Bolognától. Végül 2 éves szerződést kötöttem a svájci klubbal és végleg igazoltam ide, már Lugano-játékosként.

 

Az fel sem merült akkor, hogy a Bolognánál maradj?

Nem, nem is gondolkodtam ebben. Nem volt olyan hívás vagy jel, hogy számítanának rám úgy, hogy folyamatos játéklehetőséghez jussak, én pedig nem akartam kispadozni, így eljöttem. Meg tudott a két klub állapodni, de hogy pontosan miben, azt nem tudom – a lényeg, hogy már nem kölcsönben, de elhagytam a Bolognát.

 

Egyre többen térnek haza a légiósaink közül. Nálad ez sem volt téma egyáltalán?

Voltak megkeresések, de nem gondolkodtam egyelőre abban, hogy újra az NB I-ben játsszak. Szeretnék külföldi bizonyítani, amíg tudok. Látom, hogy a körülmények sokat fejlődtek otthon azóta, hogy eljöttem, de még nem akarok hazatérni. 

 

Szakmai döntést hoztál nyilván, de anyagilag mennyire érné meg például hazatérni?

Addig nem jutottunk el a megkeresésekkel, hogy konkrét ajánlatot is kapjak, de azt tudom, hogy anyagilag is sokat javultak az NB I-es feltételek, nekem azonban a szakmai rész számított.

 

Vécsei Bálint múlt szezonbeli statisztikája a Luganóban:

Svájci bajnokság: 24 mérkőzés

Európa Liga: 3 mérkőzés / 1 gól

Svájci Kupa: 2 mérkőzés / 1 gól

 

És esetleg amiatt, hogy jobban szem előtt légy? A svájci bajnokság egyértelműen erősebb a magyarnál, de valahogy mégis kevés szó esik róla itthon. Így is képben lehetsz a válogatottnál?

Szerintem Marco Rossi van olyan felkészült szakember a stábjával együtt, hogy megnézze a külföldön játszó futballistákat is. Szerintem az fog számítani – mint ahogy azt a kapitány el is mondta – hogy ki mennyit játszik a klubjában és azt, aki rendszeresen lehetőséget kap, biztos, hogy meg fogja figyelni, és közülük is fog válogatni. Nem érzem úgy, hogy a válogatott miatt előnyösebb hazamenni. Ha rendszeresen játszom, itt is szem előtt leszek, és akkor lesz rá esély, hogy behívjanak. Persze ez attól is függ, hogy ki hogy teljesít.

 

Rossival már dolgozhattál Kispesten, így a te esélyeid is nőttek? Lesz “kis Honvéd” a magyar válogatottból?

Nem hiszem, hogy azt nézi majd, hogy honvédos-e valaki vagy nem, Magyarországnak nincs 40-50 topjátékosa, hogy olyan könnyű legyen válogatni. Biztos, hogy meg fogja találni a megfelelő embereket, azokat fogja meghívni, akik folyamatosan játékban vannak és akik erőnlétben is fel tudják venni a ritmust.

 

Nyilván más egy klubcsapat és egy válogatott, de mire számíthatunk Rossitól edzésmunkában, taktikában, játékstílusban?

Sok ideje ugye nem lesz a válogatottal dolgozni, abban az egy hétben már inkább azon lesz a hangsúly, hogy taktikailag összeálljon a csapat, ezt hamar meg kell majd ismerni a játékosoknak. Biztos vagyok abban, hogy a védekezést fogja majd elsőként összerakni, majd az abból kiinduló támadójátékot. Egy fegyelmezett csapatot akar majd összehozni alighanem a magyar válogatottból is.

Vécsei utolsó válogatott meccsét 2014. június 7-én játszotta Kazahsztán ellen (Fotó: Origo)

 

Nála valóban alap volt a stabilabb védekezés a Honvédnál is: szerinted egy valamivel defenzívebb, de eredményesebb magyar válogatottat láthatunk majd a korábbiakhoz képest?

Azt látni kell, hogy nincsenek olyan játékosaink, mint például egy belga válogatottnak, ahol van tíz olyan támadó, akiknél a taktika arra is épülhet, hogy ők egy az egyben megvernek bárkit…nekünk arra kell építenünk, hogy csapatként jól funkcionáljunk, ebben pedig Marco Rossi nagyon sokat segíthet majd, egy olyan csapatot hozhat létre, amely eredményes is tud lenni. Nincs olyan csapatunk, hogy 80 százalékban birtokoljuk a labdát, de szerintem a kapitány ebben is reálisan látja majd a dolgokat.

 

25 éves vagy és egy olyan poszton játszol, amelyre azért nagy szükség lesz a megújuló csapatban, pláne azok után, hogy Gera Zoltán is visszavonult. Hogyan látod a saját helyzeted ebben a különversenyben?

Sok középpályást kipróbáltak a válogatottnál az utóbbi időben, de szerintem azok lesznek előnyben, akik játékban is vannak. Van már annyi tapasztalatom – külföldön is játszom, az Európa Ligában is pályára léphettem -, hogy készen álljak a válogatottságra, amennyiben meghívnak. De talán még korai ezen gondolkodni, még csak most kezdődött a bajnokság, még itt kell majd bizonyítani először.

Rossi: “Ha nem vagy játékban, nem kerülhetsz be” – elmondta, kikre figyelt fel a hétvégén

 

Bő kerettag voltál Leekens ideje alatt, de beljebb nem jutottál. Milyen volt olyan játékosként nézni a válogatott utóbbi hónapokban bemutatott szenvedését, aki ott lehetett volna a pályán és talán segíthetett is volna a csapatnak?

Nehéz volt nézni ezeket a főként vesztes meccseket, mert ez a csapat megmutatta már korábban, hogy sokkal jobban és szervezettebben is tud játszani. Ami nagyon látszott, az az önbizalom hiánya, nem jöttek azok az egyéni akciók, amik előtte megvoltak. Ebben mindenképpen javulnia kell a csapatnak, hiszen megmutatta már a mag, hogy fel tudja venni a versenyt a nemzetközi mezőnnyel. Leekensszel személyesen  egyszer sem beszéltem, nem voltunk kapcsolatban, csak láttam, hogy a bő keretben ott a nevem, a szűkített névsorban pedig már nem.

 

Picit még visszatérve a klubodhoz: a győztes rajt megvolt, de mire lehet jó idén a csapatod? Az előző idényben mondhatjuk, hogy alsóházi gárda voltatok a 8. hellyel.

De akkor sem kellett volna, csak 4-5 pont, hogy ott legyünk a dobogón. Elég szoros volt a tavalyi év és erre számítok most is. A Basel és a Young Boys fog valószínűleg a bajnoki címért harcolni, a többi nyolc csapatnak meg az lesz a célja, hogy minél hamarabb elkerülje a kiesést és esetleg közben az Európa Liga-indulásért is küzdjön. Nekünk is ez a célunk.

 

Az, hogy nemrég édesapa lettél, mekkora pluszt ad futballistaként? Más lett így játszani is?

Persze, nagyon más. Az elején picit nehéz volt felfogni ezt az egészet, de persze nagyon boldog voltam. Most már úgy készülök minden nap, hogy eggyel többen vagyunk a családban és hogy a gyermekemért is játszom a pályán. Nagyon örülök, hogy apa lehetek! Szerencsére mindenki egészséges és rendben van.

DUDÁS GÁBOR