Hogy szerencse-e vagy a sors keze, igazából mindegy, tény, hogy a Budapest Honvéd úgy jutott el a Magyar Kupa május 25-i döntőjéig, hogy közben egyetlen első osztályú ellenféllel sem kellett játszania. Ez a sorozata a fináléban fog majd megszakadni, ahogy a MOL Vidi FC lesz majd a másik résztvevő.

A kispestiek szeptemberben, a 6. fordulóban kezdték meg szereplésüket az idei kupasorozatban, a megyei másodosztályú Bőny csapatával szemben. Ezt követte az NB III-as Jászberény, az ugyancsak harmadosztályú Tiszaújváros, majd az NB II-es, tiszakécskei Duna Aszfalt, illetve a Budaörs elleni ütközetek, végezetül a megint csak második vonalas Soroksár elleni elődöntős párharc. (Tegyük hozzá, hogy a 9. körig – ekkor játszott Supka Attila csapata a Tiszakécskével – nem is kerülhetett volna össze élvonalbeli gárdával a piros-fekete klub, az MLSZ sorsolási szabályzata ugyanis ezt nem tette lehetővé.)

A kispestiek – döntőbeli ellenfelükhöz, a Vidihez hasonlóan – meg is nyerték valamennyi összecsapásukat a kupában, 7 meccsből 7 siker eddig a mérlegük.

A Honvéd eddigi ellenfelei a Magyar Kupában:

Bőny (megye II) 6-0

Jászberény (NB III) 1-0

Tiszaújváros (NB III) 4-0

Duna Aszfalt (NB II) 1-0

Budaörs (NB II) 2-1

Soroksár (NB II) 2-1, 3-0

A Honvéd sorozatára évek óta nem volt példa, 2013 óta biztosan nem akadt olyan csapat a Magyar Kupában, aki úgy jutott volna el a döntőig, hogy legalább egy NB I-es ellenfele ne legyen, 1996 óta is mindössze egyszer fordult elő.

A piros-feketék viszont megkapták az esélyt a sorstól, hogy egy viszonylag “könnyebb” úton jussanak el 18. kupadöntőjükig, ahol épp 10 év után a 8. serlegüket hódíthatnák el, ha legyűrnék idénybeli első élvonalbeli kupariválisukat. Azt a Vidit, amelynek többek között a Ferencvároson és a DVSC-n keresztül vezetett az útja a budapesti fináléig.

EL-indulás: Az Újpest és a Loki is a Vidinek szurkolhat

Az, hogy épp a Honvéd és a MOL Vidi jutott a kupa döntőjébe, érdekes hatással lehet a bajnoki hajrára is. A kispestieknek a jelen állás szerint a kupagyőzelem jelenthetné inkább a belépőt az Európa Ligába, mivel a még nemzetközi indulást érő 4. helytől már 6 pontra állnak az OTP Bank Ligában.- hátrányuk nem ledolgozhatatlan, de reálisabbnak tűnik megnyerni a kupadöntőt, mint legalább hat pontot hozni valamelyik előtte álló csapaton.

A Honvédnak tehát szinte biztosan meg kellene nyernie a kupát az európai kupainduláshoz, ebben az esetben viszont az Újpest vagy a DVSC páros egyik járhatna rosszul, hiszen így csak a bajnokság 3. helye jelentene ajtót Európába. A liláknak és a debrecenieknek tehát inkább az lenne érdekük, hogy a Vidi nyerjen a Magyar Kupa május 25-i döntőjében. A minden bizonnyal bajnoki ezüstéremmel záró fehérváriak kupasikere esetén ugyanis a bronzérmes és a 4. helyezett is EL-induló lesz.