A Ligás Klubok Uniója Elnöksége (LKU) a pénteki szavazásával a mostani szlovák élvonalbeli idény rájátszásának a további elhalasztásáról döntött 2020. április 30-ig.

A bajnoki körforgás tehát leghamarabb idén májustól indulhatna újra útjára.

Az elkövetkező két hét során nemcsak európai, hanem nemzeti szinten is folynak majd a megbeszélések. A bajnokság újraindulásának pontos időpontja így április elején lehetne ismert, a koronavírus-járvány elterjedésétől függően – írja a Fortuna Liga hivatalos honlapjára hivatkozva a DAC klubhonlapja.

„A halasztás az UEFA a 2020-as Eb jövő évre való áttételének és a bajnoki küzdelmek 2020 júniusának végéig való meghosszabbításának fényében is logikus döntés. Folyamatos kapcsolatban vagyunk az európai partnereinkkel, és a trend mindegyik országban hasonló – befejezni a bajnokságokat, ha lehetséges. Az egészség azonban fontosabb a futballnál, ezt mindannyian tiszteletben tartjuk. Pillanatnyilag az időpontlista több alternatív variációjának a kialakításán dolgozunk, amelyekről először a LKU Elnöksége tárgyal majd. Kulcsfontosságúak lesznek az európai szinten lefolytatott megbeszélések, akárcsak az állami szinten meghozott döntések – idézi a bajnokság hivatalos honlapja Ivan Kozákot, a LKU elnökét.

A LKU saját oldalán, a fortunaliga.sk honlapon további információkat hozott nyilvánosságra. Továbbra is érvényes, hogy az egészség az elsődleges és a biztonsági intézkedések nagyon fontosak a jelenlegi helyzetben. A LKU ezért egy olyan forgatókönyvvel is számol, ha esetleg nem sikerülne befejezni a bajnokságot.

„Különféle alternatív javaslatokat dolgozunk ki arra az esetre, ha a krízishelyzet továbbra is fennállna és nem engedné a Fortuna Liga befejezését. Több javaslat is a rendelkezésünkre áll a helyzet megoldására, de nem akarok a dolgok elébe vágni, ez az elkövetkező két-három hét témája lesz.

Jelenleg abban bízunk, hogy a 2019/20-as bajnoki idényt sikerül idei év júniusára befejeznünk.

Érezzük a szurkolókkal, klubokkal, játékosokkal, a partnereinkkel, de az egész közösséggel szembeni felelősségünket is. Az európai futballtér tagjai vagyunk, ezért is fontos egységesnek maradnunk” – magyarázta Kozák.

A bajnokság esetleges félbehagyása komoly következményekkel járhat a Fortuna Ligára nézve. Ez több érintett oldalt is sújthat. Ha ez a forgatókönyv megvalósul, az több témát is megnyitna, ezért a LKU tervei között szerepel kidolgozni egy olyan tanulmányt, amely a helyzet közgazdasági hatását vizsgálná a klubokra nézve.

„Először is azt kell elmondanunk, hogy a futballklubok egységesen álltak hozzá a sportról szóló törvény megvalósításához. A játékosok alkalmazottak, más sportolóktól eltérően nem kell azon gondolkodniuk, miből éljenek meg, ha a labdarúgást időlegesen felfüggesztették. A játékosszervezetekkel is el akarunk beszélgetni, hogy egyetértésre jussunk ebben a krízishelyzetben. Nagyon bízunk abban, hogy az állam, de az európai futballpartnerek is érzékenyen tekintenek majd a szlovákiai labdarúgó-bajnokságot érintő komoly csapásra. Tervezzük a klubokat érintő gazdasági hatások kiértékelésének feldolgozását és ennek bemutatását az összes releváns partnernek. Az UEFA szintjén az ilyen fontos témákról is folyik a beszélgetés, amelyben mindegyik érdekcsoport részt vesz – a bajnokságok, a klubok és a játékosok. Ezekben a nehéz időkben mindannyiunknak egyfajta megértést és segítőkészséget kellene mutatnia. Nem akarunk ugyanis a mostani krízishelyzet befejeztével egy továbbit oldani a professzionális futball berkein belül. Ismételten meg kell nyitnunk a sport pénzügyi támogatásáról és a közösségi felelősségvállalásról szóló témákat. Csak a 12 professzionális klub szárnyai alá majdnem 4000 ifjúsági labdarúgó tartozik. Örülünk annak, hogy ezekben a nehéz időkben a fő partnerünk, de a televíziótársaságok is folyamatos érdeklődést mutatnak a nálunk való helyzet alakulása iránt. Bízunk benne, hogy végül pozitív hírekkel szolgálhatunk nekik és az összes futballszurkolónak is. Felelősségteljesen kijelenthetem, hogy mindent megteszünk ennek érdekében” – tette hozzá a LKU elnöke a fortunaliga.sk honlapnak.