A sportvezető a Hszinhua kínai állami hírügynökségnek adott nyilatkozatában kifejtette: az együtteseknek tovább kell csökkenteniük a bérköltségüket annak érdekében, hogy az országban életben tudják tartani a profi futballt. Cseng Hszü-jüan tavaly augusztusban vette át a szövetség irányítását, és azóta folyamatosan pénzügyi óvatosságra inti a klubokat. Ennek érdekében még a következő szezon rajtja előtt újabb intézkedések meghozatalát helyezte kilátásba.

A profi bajnokságok csak észszerű pénzügyi feltételek mellett tudnak jól működni. A fenntarthatatlanság legfőbb oka a klubok túlköltekezése, amin változtatni kell. Ellenkező esetben a profi bajnokságokat nem lehet hosszú távon működtetni

– mondta. Hozzátette: biztos abban, hogy még az év végéig újabb intézkedéseket dolgoznak ki a kiadások visszaszorítása, azon belül elsősorban a játékosok fizetésének csökkentése érdekében.

Cseng felügyeletével januárban már bevezették a fizetési plafont: a légiósok kereseti lehetőségét évi 3,3 millió dollárban (998 millió forintban) maximalizálták, míg a kínai labdarúgók esetében 1,4 millió dolláros határt húztak meg.

Hszi Csin-ping kínai elnök évekkel korábban beszélt arról a vágyáról, hogy Kína labdarúgásban stabilan a világ legjobbjai közé tartozzon. Ezt követően az ország legtehetősebb magánvállalkozásai óriási összegeket biztosítottak a profi klubok számára, hogy ezzel emeljék Kínában a bajnokság színvonalát és segítsék a hazai játékosok fejlődését. Az elmúlt években azonban sorra vezették be azokat a szabályokat, amelyek elsősorban azokkal a légiósokkal voltak kapcsolatosak, akikre nagyobb összeget fordítottak a klubok. Például a külföldi játékosok transzferdíját 2018 óta százszázalékos adó terheli, ezután jelentősen csökkentek az ilyen jellegű átigazolások.

A kínai szuperligában játszik a magyar válogatott hátvédje, Kádár Tamás is, aki idén télen négy évre kötelezte el magát a Shandong Luneng együtteséhez, miután az ukrán Dinamo Kijevtől nem éppen békés körülmények között távozott. (MTI/csakfoci.hu)