Tizenhárom év után góllal tértél vissza az Újpesthez. Ilyen bemutatkozásról álmodtál?

13 év hosszú idő az én esetemben, ami a visszatérésemet illeti, de jól eső érzés volt újra magamra ölteni az Újpest mezét. Örültem a találatomnak, de sajnos ezért nulla pontot adnak. Inkább ne rúgtam volna gólt és nyert volna a csapat a Honvéd ellen. Nincs mese, nem állunk meg, dolgozunk tovább. Most egy kéthetes válogatott szünet következik, ami kiváló alkalomnak mutatkozik, hogy együtt, közösen kielemezve kijavítsuk a hibánkat és fejlődni tudjunk minden téren.

Miben másabb a mostani Feczesin Róbert, mint a 13 évvel ezelőtti?

Egy szóval válaszolnék: felnőttem. Nagyon sok mindent sorolhatnék és ezt boncolgathatnánk jobbról is, balról is. Többszáz profi mérkőzést játszottam, de lényegében a karrieremnek a sava-borsa mögöttem van. Belekóstolhattam, milyen érzés külföldön játszani és úgy gondolom, megálltam a helyemet. Letisztultabb és érettebb lett a játékom, egy-egy kényes szituációba már nem megyek bele úgy, mint tettem azt régen, de annyi biztos, hogy a feladatköröm nem változott. Befejező csatár vagyok és a gólok minősítenek engem.

Az Újpest hosszú idő után először szakított az előző évek átigazolási politikájával és 28-30 évnél idősebb játékosokat is igazolt – többek között téged is. Van, aki szerint te is csak vészmegoldásként érkeztél a lila-fehérekhez. 

Egyelőre még csak ismerkedek a csapattal, hiszen a múlt héten igazoltam Újpestre. A külföldön eltöltött éveim alatt is követtem az NB I-et, és nemcsak leszűkítve az Újpestre, hanem az egész bajnokságot. Tisztában vagyok vele, milyen helyzetek uralkodtak Újpesten, de hangsúlyozom, nem én vagyok az egyedüli csatár. Ezerszázalék, hogy a felmerült hibákat nemcsak én tudom kijavítani, hanem kell hozzá 20-22 játékos, akik keretet alkotják. Szakály Peti, Jonathan Heris és én főként azért igazoltunk ide, hogy rutinos játékosként a fiatalabbakat segítsük a tudásunkkal. Több olyan szituációt átéltünk már a pályafutásunk során, amiből a fiataloknak tudunk segíteni, és tudjuk kezelni azt, hogyan tudunk együttes erővel kikecmeregni ebből a nehéz helyzetből. Közösen minden lehetséges.

33 évesen milyen célokat tűztél ki magad elé?

Nem szoktam célokat kitűzni magam elé, jobban inkább a pályán szeretek százszázalékot nyújtani. Ha ez gólokban mutatkozik meg vagy csak abban, hogy a játékommal segítem a csapatot, már megérte. Nem arra fogok törekedni, hogy gólkirályi címet nyerjek, hanem számomra a csapat sikere a fontos, mintsem az egyéni elismerés.

A nyári átigazolási időszakban arról lehetett hallani, hogy a Honvéd is érdeklődik irántad. Valóban kerestek a kispestiek vagy egyértelmű volt, ha hazatérsz, akkor az Újpestet választod?

Sosem titkoltam, hogy szeretnék még egyszer Újpesten játszani. A törökországi szerződésbontásom után nem sokáig tétlenkedtünk, egy gyors tárgyalássorozat végén megállapodtunk, és itthon vagyok a szeretett klubomnál.

Góllal tért vissza az NB I-be – Fotó: www.ujpestfc.hu

2017 telén, a Videoton után Dél-Koreába igazoltál. Miért?

Annak idején, sőt mondhatom azt is, mostanában eléggé felkapott lett Ázsia a labdarúgók körében Európa-szerte. Kaptam egy ajánlatot Ázsiából, amit némi gondolkodás után elfogadtam, hiszen a Vidinél akkoriban már csak fél év volt hátra a szerződésemből. A Vidi is és én is jól jártunk, nem bántam meg a döntésemet. A dél-koreai első osztály kiegyensúlyozott bajnokság lévén annak, hogy a csapatok nagyon közel vannak egymáshoz. Noha 2-3 csapat kiemelkedik, de leginkább a Jeonbuk Hyundai Motors, amely még átigazolásom előtt megnyerte az ázsiai BL-t. Célunknak a biztos bentmaradást tűztük ki, ami meg is valósult, azonban miután eligazoltam, kiesett a volt csapatom a másodosztályba és azóta is ott szerénykednek.

Ha már Dél-Korea, akkor ott játszik a korábbi Újpest-csatár, Novothny Soma is. Tartod vele a kapcsolatot, segítettél neki valamiben, amikor odaszerződött?

Többször is beszéltem vele a telefonon és kikérte a véleményem, mielőtt még Koreába igazolt volna a tavasszal. Jó viszonyt ápolunk és a mai napig nem szakadt meg a kapcsolat köztünk. Maximálisan tiszteljük egymást, miképpen gratulált nekem a Honvéd ellen lőtt gólomnak, ahogy én is a mesterhármasának, amit Seoul ellen lőtt.

2018 nyarán nagy reményekkel igazoltál az Adanasporhoz, mégsem úgy alakult a törökországi karriered, ahogy azt eltervezted. 

Nehezen indult az első félévem, nem volt egyszerű megszokni az új közeget. Sajnos egy izomsérülés is hátráltatott, amiből nehezen tudtam kikecmeregni. Bevallom, nem százszázalékosan játszottam akkoriban, a csapattal együtt siettettük a visszatérésemet. Erre szinte rá is ment az első félévem és a második is ezzel kezdődött, arról szóltak ezek a hónapok, hogy normálisan fel tudjak épülni, ami február környékére sikerült is. Nem mondom, hogy kifejezetten jó szezont zártam volna, ha nincs ez a sérülésem, de ha jól emlékszem, 25 meccsen öt gólt rúgtam. Sajnos ez van, a sérülésem keresztülhúzta a számításaimat, ezen már nem tudok változtatni. A török másodosztály első 3-4 csapata a magyar élvonal középmezőnyében megállná a helyét, de a többi klubról, akik ezen helyezések alatt vannak, érdemben nem szeretnék véleményt formálni.

A mostani magyar válogatottnak jó esélye mutatkozik arra, hogy kijusson a 2020-as Európa-bajnokságra. 

Meglepően szépen szerepelünk és ezért dicséret illeti a fiúkat. Marco Rossi egy masszív keretet állított össze, megtalálták a közös hangot. A mostani válogatottat egy jó korosztály alkotja, a külföldön és az itthon játszó magyar játékosok elegye adja a magot. Jó látni, hogy stabil, erős a válogatott és úgy érzem bárkit meg tudunk verni unblock, lehet az Szlovákia vagy bármelyik más nemzet. Én vagyok a csapat egyik szurkolója és szorítok a fiúknak az Eb-selejtezőn, remélem, minden magyar ugyanígy tesz.

LENKÓ PATRIK