A Honvédnál például Danilo az, aki többször is úgy szállt be, hogy azt gól követte: a 31 éves brazil csatár idén 19 bajnokijából 11-szer csak csereként kapott lehetőséget, viszont 4 gólt is rúgott már a kispadról beszállva az így kapott 274 játékperc alatt (vagyis ő átlagosan 68,5 percenként talált be).

Takács Tamást, a Debrecen 27 éves támadóját például eddig 10-ször küldték be csereként, így beállva összesen 271 percet töltött a pályán, és ez idő alatt 3 gólt rúgott – vagyis átlagosan kb. 90 percenként szerzett gólt.

Hasonlóan eredményes – 91 perces átlagával – csereként pályára küldve Rácz Ferenc. A Balmazújváros támadója a meccseinek háromnegyedén csak a kispadon kezdett, 275 percre cserélték be eddig az NB I-ben, ez idő alatt 3 találatot is szerzett már, volt hogy a kispadról beállva duplázott.

 

A másodosztályban is akad ilyen támadó: a kisvárdai Horváth Zoltán is szerzett már beállása után két gólt. Ő 26 bajnokijából 15-ször játszott csereként: összesen 295 percet töltött így a pályán, és ezeken a mérkőzéseken 4-szer talált be, így átlagosan 74 percenként szerzett gólt a meccseken úgy, hogy nem kezdőjátékosként kezdte a bajnokit.

Természetesen, ha valaki ilyen gyakran talál be, az kétoldalú érzéseket is kiválthat: az öröm mellett azon is elgondolkodhat, vajon nem kellene-e ilyen mérleggel a kezdőcsapatban találnia magát? Az említett Horváth Zoltán – aki az NB II góllövőlistán az ötödik helyen áll – beszélt arról honlapunknak, hogy éli meg az ilyen helyzeteket egy “csereembernek” elkönyvelt támadó.

Nem vagyok könnyű helyzetben, hiszen rajtam kívül még van négy-öt csatártársam a csapatban, akik ugyanúgy szeretnének kezdők lenni – kezdte Horváth. – Nyilván nem könnyű megemészteni, hogy csereként számít rám az edzőm, de elvégre az ő dolga, hogy eldöntse, melyik taktikához melyik támadó illik a legjobban. Senkinek sincs bérelt helye, a támadósorban mindenki teszi a dolgát, minden további a mester dolga. Ha csereként lépek pályára, akkor a döntését elfogadom, ha pedig kezdőként játszom, akkor annak nagyon tudok örülni. Csak annyit tehetek, hogy minden edzésen megmutassam, érdemes velem számolni.