“Az MLSZ gazdálkodása stabil, biztos a sportág anyagi háttere, a korábban elhatározott fejlesztések készen állnak – új korszak előtt áll a magyar labdarúgás” – így foglalta össze az MLSZ honlapja a pénteki éves közgyűlésen elhangzottakat.

Csányi Sándor elnök beszámolójában kiemelte, minden korábban eltervezett jelentős fejlesztés készen áll, és az MLSZ a magyar futball fejlesztésével kapcsolatos, magára vállalt feladatainak szinte egészét elvégezte.


Csányi Sándor értékelőjének sarkalatos pontjai

Bevétel, kiadás, tao

– A fejlesztések részeként több mint 1200 új pálya épült meg és több mint 2200 került felújításra az ország különböző részein, elindult a “Budapest-program” is, a fővárosban 145 pálya épül fel összesen

– Jelentősen nőttek az MLSZ bevételei is: ezek a televíziós közvetítései jogokból (MTVA), a sportfogadási (Szerencsejáték Zrt.), illetve a névszponzori (OTP Bank, Merkantil Bank, Jet-Sol Kft.) bevételekből származnak elsősorban. 1 milliárdos plusszal 6,1 milliárdra nőtt az MLSZ bevétele 2011 és 2018 között, mintegy 20 milliárdos adóbefizetés mellett

Az MLSZ kiadásainak mintegy 20 százaléka a tehetségkutatásra megy el, 53 százalék a Grassroots-programokra, míg a profi labdarúgásra nagyjából 10 százalék

– Ami a tao-bevételeket illeti, ebből az MLSZ 44,6 milliárd forinttal rendelkezett a tavalyi évben, ebből 39,6 milliárd a kluboknál jelentkezett, 6,6 milliárd a szövetségnél került befizetésre. A következő években ez a 44,6 milliárd állhat majd a magyar labdarúgás rendelkezésére, ebből minél többet próbálnak majd az amatőr futball támogatására fordítani. Több mint 100 milliárdot fordított az MLSZ a tao-pénzekből az infrastruktúra fejlesztésére 2011 óta, az utánpótlásra több mint 93 milliárd, míg az amatőr focira bő 22 milliárd jutott ebben a hétéves ciklusban

Stadionok: Megvannak a feltételek mindenhez

– A kormányzati szervezésben megvalósult, illetve megvalósuló stadionépítési program keretében 31 létesítmény újult és újul meg, összesen 334 milliárd forintnyi beruházásból.

“Én úgy érzem, a magyar labdarúgás ma már rendelkezik azokkal az infrastrukturális lehetőségekkel, melyek biztosítják azt, hogy ne legyen akadálya a szakmai munkának és annak, hogy meglegyenek a megfelelő és kulturált szurkolás feltételei. Elkezdődhet egy komolyabb merketingmunka a kluboknál, minden lehetőség adott, hogy a régi vágyunk teljesüljön, azaz nőjenek a nézőszámok “– fogalmazott Csányi.

Új Puskás-stadion: November 15-én válogatott meccs, később kettős rangadó lehet

Az új Puskás-stadion (avagy Puskás Aréna) felépítése jól halad és úgy tűnik, időben el is készül.

“November 15-én szeretnénk a nyitómeccset lejátszani. Aláírtuk már a szerződést, hogy kivel…? Akkor nem mondom meg, pedig leírták nekem, majdnem belesétáltam az utcába…még nem írtuk alá a szerződést, de a világ első csapatai közé tartozó válogatott lehet majd az ellenfél.

Ha mégsem készül el időre a stadion – bár erre írásos kötelezettsége is van a kivitelezőnek -, akkor egy kettős bajnoki mérkőzéssel avathatjuk majd fel” – mondta az MLSZ elnöke.

Csányi: “Mintha ostobák lennének a klubtulajdonosok” – bekeményít az MLSZ a csapatoknál

Kétszer annyian fociznak, mint 9 éve

– A Bozsik-program eredményeként összesen 183 ezer gyerek játszik rendszeresen

– Mintegy megduplázódott a labdarúgást űzők száma 2010 óta, jelenleg több mint 280 ezer főt jelent mindez – ezt nevezte Csányi talán a legnagyobb eredménynek. Jelentősen nőtt a csapatok száma is

– Változhat az utánpótlás-bajnokságok lebonyolítása, például várhatóan egy kieső U19-es csapatnak nem kell “magával vinnie” ugyanazon klub U17-es korosztályát is a második vonalba, és fordítva. “Nem volt igazságos a gyerekekkel szemben” az MLSZ elnöke szerint.

– Ami pedig az A-válogatottat illeti, Csányi szerint Georges Leekens gyors érkezése és távozása végül pozitív döntésnek bizonyult, mert bár jó ajánlólevele volt, de a csapat játéka nem azt mutatta, hogy a belgával előre léphetnénk. Marco Rossi kinevezését is pozitívan értékelte Csányi, bár a Szlovákia elleni vereséget ő is csalódásként élte meg. A “gyors korrekció” Horvátország ellen viszont bravúros volt, mind a játék, mind az eredmény szempontjából. “Bízom Rossi úrban és nem jellemző rám, hogy szeretek változtatni…ha látom a fejlődést, akkor egyértelműen megvan a bizalom, Marcóra hosszú távon számítunk a magyar labdarúgásban”.

– Az NB I és az NB II kapcsán nagy változtatásokat egyelőre nem tervez az MLSZ . “A 12 csapatos OTP Bank Ligában és a 20 csapatos Merkentil Bank ligában is kiélezett küzdelem zajlik, mind a bajnoki címért, mind a kiesés elleni küzdelemben, bízom benne, hogy ez hozza majd a fejlődést is. Mi most nem nagyon szeretnénk nagyon változtatni, nem is tudnánk még, hogy hogyan változtassunk, de a következő, jövő évi közgyűlésre már úgy szeretnénk ideállni, hogy megvan a terv a következő 5 évre ebben a tekintetben” – fűzte hozzá Csányi.

Eldőlt: Lesz videóbíró az NB I-ben is