Péntek délelőtt Telkiben tartotta meg a Magyar Labdarúgó Szövetség a 2019-es küldöttgyűlését, ahol hosszabb beszédet mondott Csányi Sándor. Az MLSZ-elnök a mondandója végén kitért a játékvezetésre is, és fontos bejelentést tett a videóbíró kapcsán.

– Sosem lesz jó a játékvezetés, legalábbis az általános megítélés szerint – mondta Csányi. – Én azt tudom mondani, hogy a játékvezetés színvonala nem jobb, nem rosszabb, mint a nemzetközi játékvezetés színvonala. Sokat költünk képzésre, bevezettük a profi játékvezetést, az MLSZ JB próbálja javítani a színvonalat.

Folyamatosan komoly elemzések készülnek egy-egy játékvezető működéséről, nem azért nem hozzuk nyilvánosságra, mert el akarjuk titkolni.

Egyrészt csatlakoztunk az UEFA játékvezetői konvenciójához, az meghatároz bizonyos szabályokat, másrészt pedig nem jelenti a nyilvánosság hiánya azt, hogy a nem megfelelően vezető bíró nem kap retorziókat. A videóbíró a nagy újítás, nem egybehangzóan elégedett mindenki vele, de összességében korrektebbé teszi a játékvezetés.

Mi is be fogjuk vezetni, erről már döntött az elnökség.

Ennek a rendszernek különböző installálási lehetőségei vannak, most ezt vizsgáljuk, hogy melyik legyen, és kell egy kis gyakorlás is, mielőtt “ráengedjük” az NB I-re. 

Csányi: “Mintha ostobák lennének a klubtulajdonosok” – bekeményít az MLSZ a csapatoknál

Az elnök kitért arra is, amikor a sajtó az egyik nyilatkozata után felkapta a hírt, hogy a horvátok kaptak a FIFA-tól támogatást és megcsinálták a videóbíró-rendszert.

– Mindenki kap támogatást. Nem a videóbíróra, de arra használja, amire ő akarja, az a lényeg, hogy fejlesztés legyen – folytatta az elnök. – Mi is kaptunk támogatást, mi is fejlesztésre használjuk, például több mint 10 hektárt vásároltunk meg itt a szomszédban, új edzőpályák épülnek. Kevés a pálya, kevés az élőfüves pálya, folyamatosan bővítjük a lehetőségeket. De ahogyan mondtam, döntöttünk arról, hogy bevezetjük a videóbírót, ami már csak azért is fontos, mert a magyar bíróknak nagyon nehéz lenne lehetőséget kapni nemzetközi mérkőzésen, ha nincs elég gyakorlatuk ebben.