A koronavírus-járvány pontos közép- és hosszútávú gazdasági hatásait még nem látni a labdarúgásban sem, de az bizonyos, hogy a legnagyobbtól a legkisebb klubokig érzékeltetni fogja a hatását.

Rövidtávon viszont már látni a visszaesést, ennek tükrében a futballisták piaci értékét több szempont alapján kiszámoló és rangsoroló német Transfermakt (TM) is úgy döntött, eddig példátlan módon és egységesen csökkenti a labdarúgók piaci árát, összesen több mint 9 milliárd euróval.

A portál általánosan 20 százalékkal sorolta vissza a besorolásokat, a kivételt az 1998-ban vagy az után született labdarúgók jelentik, náluk 10 százalékos a “leárazás” (ennek köszönhetően például a francia Griezmann kikerült a tíz legértékesebb játékos listájáról, a helyét pedig a hét évvel fiatalabb liverpooli Alexander-Arnold vette át). Tegyük hozzá, hogy a TM piaci adatai nem feltétlenül számítanak mérvadónak – a hazai piac esetében semmiképpen sem -, de mindig nyújtanak egy hozzávetőleges képet arról, hol tartanak az átigazolások, a piaci besorolás terén a csapatok, illetve a játékosok.

A válság és a csökkentés mindenkit érint, így a legdrágább futballisták értéke is visszaesett egyelőre, köszönhetően annak is, hogy aligha várható igazán komoly aktivitás az átigazolások terén, amíg nem látni, mikor lesz vége a járványnak, sőt, az idénynek, és mikor kerülhet egyáltalán terítékre az, hogy a csapatok játékosokat adhassanak-vehessenek.

A részvénypiaci árak nagyjából összeomlottak, rengeteg klub van, amelyeket a fizetésképtelenség fenyeget, így az átigazolási terveket a bizonytalan helyzet miatt sokan parkolópályára tették egyelőre. Ebben a szituációban nehéz elképzelni a piaci árak, az utóbbi években megszokott emelkedését – mondta a TM alapítója, Matthias Seidel, aki elmondta, a piaci szereplők, a csapatok, a futballközösség körében tartott felmérésük alapján a nagyjából egyharmad jelentős, akár 20-30 százalékos visszaesést prognosztizált a futballpiacon (ennél is riasztóbb képet festett fel nemrég a svájci központú Sporttanulmányok Nemzetközi Központja (CIES) előrejelzésében), de a többség is összességében legalább 15 százalékra teszi a várható apadást az átigazolások, üzletek terén.

A legértékesebb labdarúgók új árazása:

Seidel szerint egyelőre a kisebb ligákat nem teljesen érintették a labdarúgók átértékelése során, de a 300 ezer euró vagy az alatti besorolású focistákkal is foglalkozni fognak majd a későbbiekben.

Ami a magyar labdarúgókat illeti, a TM lépése természetesen őket is érintette: a legdrágább játékosunk, Willi Orbán besorolása 20 millió euróról 16-ra esett vissza, Szoboszlai Dominiké 15-ről 13 és félre, míg Gulácsi Péteré 12-ről 9 és félre.

Az OTP Bank Ligában a nemrég hazatért fehérvári Nikolics Nemanja már csak 2,4 millió euróra taksálva vezeti a listát, csapattársa, a francia Loic Nego (2 millió euró) és a ferencvárosi Somália (1,6 millió euró) előtt.

A “leértékelt” TOP 20-ba itt Nikolics, Dibusz Dénes (FTC), Gyurcsó Ádám (Puskás Akadémia), Vécsei Bálint (FTC) és Futács Márkó (MOL Fehérvár) fér be jelenleg magyar futballistaként.