Mint az a FIFA bejelentéséből kiderül, a világszövetség Vittorio Montagliani alelnök vezette munkacsoportja által hozott rendelkezéseket a nemzeti szövetségekkel, a ligákkal, a klubokkal és a játékosokkal is egyeztették, mielőtt kedden a FIFA illetékes tanácsa is jóváhagyta volna azokat. Az alábbiakban a két legfontosabb rendelkezés olvasható.

1. Szerződések

A FIFA így engedélyezi a járvány miatti bizonytalan helyzetben a kluboknak, hogy szerződést hosszabbítsanak a játékosokkal és stábtagokkal is az eredetileg tervezett idény végén (június 30.) túli dátummal. A kontraktusok egészen addig szólnak majd, amíg a bajnokságokat nem tudják befejezni.

2. Átigazolások

Az első lépés érinti a másodikat, az átigazolásokat is. Egyrészt a FIFA eltolhatja a legtöbb európai országban augusztus 31-én záruló transzferidőszak végét, a végleges dátumot pedig ugyancsak a járványhelyzet és a futball újraindulása alakítja majd. Másrészt azok a futballisták, aki eredetileg június 30. után csapatot váltottak volna, csak akkor kerülhetnek új klubjukhoz, miután a
bajnokságok akár a pályán, akár más körülmények között befejeződtek.

Magyarán mind a szerződések lejártát, mind az átigazolási időszakot rugalmasan kezeli a FIFA, és minden a koronavírus-járvány alakulásától függ majd.

Amennyiben a felek nem tudnak megegyezni, a FIFA több szempontot, így például az érintett klub gazdasági helyzetét is figyelembe véve dönt majd.

Koronavírus: Három dátum létezik az európai fociszezon folytatására, a Liverpool bajnoki címe nincs veszélyben – minden hír itt!