“A szabályváltásra a játékosok egészségének védelme érdekében volt szükség, mert a koronavírus-járvány miatt sok bajnokságot a szokásosnál jóval sűrűbb program mellett fejeznek be, emellett a nyári időjárás is megviselheti a futballistákat” – mondta az MTI-nek Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

A tájékoztatásából kiderült, a szabályváltozás csak az idén befejeződő sorozatokban alkalmazható, emellett úgy alkották meg, hogy ne növelje a játékmegszakítások számát, ugyanis a megnövelt cserelehetőségeket ugyanúgy három játékmegszakításba, illetve a félidők közti szünetbe kell belesűríteni.

“Ha egy játékmegszakítás során mindkét csapat cserél, az mindkettőnek beleszámít a felhasználható játékmegszakítások számába” – magyarázta el a szabályt Sipos, aki hozzátette, ha a Magyar Kupában hosszabbításra kerül sor, egy negyedik játékmegszakítást és egy hatodik cserelehetőséget is felhasználhatnak a csapatok.

A labdarúgás szabályai átmenetileg (egyelőre a 2020. december 31-ig befejezendő sorozatok végéig) úgy változtak, hogy az eddigi három helyett öt cserelehetőségük lesz a csapatoknak, amelyek a mérkőzés során összesen három játékmegszakítást (valamint a szünetet) használhatnak fel cserékre. Ha egy játékmegszakítás során mindkét csapat cserél, az mindkettőjüknek beleszámít a felhasználható játékmegszakítások számába.

Azon sorozatok (ilyen nálunk a férfi Magyar Kupa), ahol az eddigiekben a kétszer tizenöt perces hosszabbításban egy negyedik cserelehetőséget is kaptak a felek, ezentúl hat cserére lesz lehetőség: a hosszabbításban egy negyedik játékmegszakítást és egy hatodik cserelehetőséget is felhasználhatnak a csapatok. Amennyiben a normál játékidő során a csapatok nem használták ki az öt cserét és a három játékmegszakítást, a megmaradt lehetőségeket átvihetik a kétszer tizenöt perces hosszabbításra – írja az MLSZ.HU.

Az új szabályok használata nem kötelező, de a legtöbb szövetség, így az MLSZ is bevezette azokat. Az IFAB a későbbiekben dönt arról, hogy a szabályváltoztatásokat a 2021-ben futó sorozatokra is alkalmazhatóvá teszi-e. (MTI)