Mint arról még decemberben beszámoltunk, Kassai Viktor, az elmúlt két évtized legsikeresebb magyar játékvezetője visszavonult, azt azonban elárulta, hogy nem szeretne eltávolodni a labdarúgástól, a sportvezetésben képezte magát az elmúlt időszakban, és bízik benne, hogy sikeres lehet ezen a területen is.

Ahogy írtuk, Kassai a vezetői pályafutását azonban nem itthon, hanem külföldön kezdtheti meg, és ő lehet az orosz játékvezetői bizottság új fönöke. Ezt csütörtök délután hivatalosan is bejelentették, azaz valóban Kassai lett Alekszandr Jegorov utódja az orosz játékvezetők testületének élén. Az ugyancsak visszavonuló Ring György – aki Kassai munkáját éveken át segítette asszisztensként a pálya széléről – az ellenőri testületben kapott helyet.

Szeretném megköszönni az orosz szövetség vezetőinek, hogy engem neveztek ki ebbe a felelősségteljes pozícióba. Játékvezetőként nemrég fejeztem be a pályafutásomat, ez a megbízatás pedig egy igazán érdekes kihívásnak ígérkezik. Biztos vagyok abban, hogy a közös munkánk eredményeként új alalpkra helyezhetjük a játékvezetést Oroszországban. Februárban találkozom majd az orosz játékvezetőkkel egy edzőtábor során, és meg is kezdjük együtt új stratégiánk kialakítását – fogalmazott kinevezése kapcsán Kassai.

Kassai Viktor 1999 óta vezetett élvonalbeli mérkőzéseket, tavaly novemberben 322. NB I-es meccsével megdöntötte Szabó Zsolt rekordját, végül 323 találkozóval zárt. Nemzetközi szinten 2008-ban robbant be, amikor tartalékként már részt vett az Eb-n, majd ő fújta a sípot a pekingi ötkarikás játékok döntőjében.

A 2010-es világbajnokságon négy meccset kapott, köztük a spanyol-német elődöntőt, egy évvel később pedig pályafutása csúcspontjaként ő dirigálta a Barcelona-Manchester United BL-döntőt. Ebben az esztendőben a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS) a legjobb bírónak választották.

A sportember karrierjének legnagyobb tévedése nagyban hozzájárult a gólvonal-technológia bevezetéséhez, mivel a 2012-es Európa-bajnokságon, a második mérkőzésén, az ukrán-angolon nem adta meg a hazaiak találatát, noha a labda túljutott a gólvonalon. Emiatt nem kapott újabb feladatot a tornán.

Kassai a hiba ellenére 2013-ban a BL-ben, 2016-ban pedig az Európa-ligában vezetett elődöntőt, utóbbi évben bíráskodhatott a kontinensviadalon is, ő kapta ráadásul a francia-román nyitómeccset, a döntőben pedig – akárcsak a BL-fináléban – negyedik játékvezetőként működött közre.

Szintén sporttörténelmi jelentőségű, hogy első játékvezetőként vette igénybe a videobíró segítségét a 2016-os klubvilágbajnokságon (az MTI híre alapján)