A csakfoci.hu a múlt héten számolt be arról, hogy információi szerint nagy esélye van annak, hogy a másodosztályban szereplő ETO FC Győr új tulajdonosa Világi Oszkár felvidéki vállalkozó lehet.

A dunaszerdahelyi DAC tulajdonosa a Digi Sport “Reggeli Start” című műsorában megerősítette, hogy zajlanak az ezirányú egyeztetések és hogy december végére dőlhet el, hogy szerepet vállal-e Győrben.

– Annyit tudok mondani, hogy tárgyalásban vagyunk, ami azt jelenti, hogy még nem egyeztünk meg véglegesen.

Azt gondolom, hogy december végére le tudjuk zárni ezt a folyamatot, és amennyiben igen, akkor mindenki fog erről tudni, akit érdekel. De ma még nem tudok többet mondani, mivel még nem fejeztem be a tárgyalásokat.

Világit megkérdezték, hogy befektetői szemmel jó választásnak tűnik-e az ETO, és hogy ha végbemegy az üzlet, akkor a Győr gyorsan visszakerülhet akár a legjobb magyar csapatok közé is?

Mi a szinergiákat látjuk, az pedig a két akadémia együttműködése: a győri Magyarország egyik legjobb akadémiája, a Dunaszerdahelyé pedig Szlovákia egyik élenjáró akadémiája, és azt gondolom, hogy együtt, akadémiai szinten tudnának hatékonyabbak lenni ebben a régióban, ahol sok kiváló tehetség van. Így tudnánk egy alternatívát is nyújtani, mind a Győr, mind a DAC, és akár közösen is, a fiatal játékosoknak pedig lehetőséget tudnánk adni a két csapatban – úgyhogy ez az első rész, ahol mindenképpen szeretnénk együttműködni.

Persze a Győrnek vannak ambíciói és méltányosak azok az elvárások, hogy NB I-es csapat legyen az ETO-nál, hisz a klub története során ez volt a normális. Azt gondolom, hogy ha meg tudunk egyezni és minden úgy alakul, ahogy én szeretném – persze a fociban ez soha sincs úgy… – akkor ezeket a célokat teljesíteni is kell mindenképpen teljesíteni kell.

Lehet ebből egy sikeres történet a két csapatnál, hiszen egy régióban vagyunk, bár elválaszt bennünket egy határ, de végül is 20 kilométeres távolság van a két város között, tehát megvan az adottság ahhoz, hogy egy futballközponttá nőjünk ki a közép-európai régióban.

A DAC-tulajdonos elmondása szerint korábban nem szerepelt a tervei és vágyai között, hogy Magyarországon is építsen egy erős futballklubot.

Nem szerepelt a vágyaim között. Racionális gondolkodás után jöttem arra rá, hogy ez a két klub tényleg tudna egymásnak segíteni és a sok tehetséges fiatal megléte a régióban arra is kényszerít bennünket, hogy együttműködjünk. Az együttműködés bizonyos szinten az elmúlt években is megvolt, de nem volt olyan hatékony, ahogy szerettük volna, sokkal inkább konkurensei voltunk egymásnak. Több magyarországi klub keresett már meg azzal, hogy befektetőként lépjek be a klubba, de mindenkinek azt mondtam, hogy én csak a DAC-ot tudom elképzelni, mint az én saját klubomat. A Győr az egy más jellegű gondolkodás eredménye, egy határon átnyúló, régionális gondolkodásé, de nem egymástól távolodva, hanem éppen egymáshoz közelítve szeretnénk működtetni a két klubot, ha sikerül megegyeznünk a mostani tulajdonossal.

Edzőváltás a DAC-nál: “Az első beszélgetések nem voltak annyira örömteliek”

Világi Oszkár a Kisvárdáról igazolt új vezetőedző, Joao Janeiro érkezéséről is beszélt.

Amikor ez a lehetőség felmerült, akkor – bár több edzővel voltunk folyamatosan tárgyalásban – ez tűnt a számomra a legjobb megoldásnak, mivel mindig próbáltam azt keresni, hogy olyan edzővel kelljen együtt dolgozni, aki ennek a régiónak a mentalitását és kultúráját ismeri, aki mindehhez őszintén viszonyul, nem pedig egy ilyen felülről jött büszkeséggel. Ha egy hónappal ezelőtt kérdeznek erről a lehetőségről, akkor nem mondtam volna, hogy ez felmerült bennem, de ma meg azt gondolom, hogy valószínűleg ez egy ilyen sorsszerű dolog volt, hogy egymásra találtunk. Az is nagyon fontos volt, hogy támadófocit játsszon a csapat és hogy az edző higgyen a fiatalokban. Mikor egy edzővel elkezdjük a beszélgetést, akkor van egy több oldalas, a DAC értékei és céljai, álmai dokumentum, amelyet odaadunk az edzőjelöltnek, hogy olvassa el, és megkérdezzük tőle, hogy melyik az a rész, amivel ő nem tud azonosulni. És akkor innen kezdődik a beszélgetés. A mostani egy teljesen könnyű beszélgetés volt..de az is fontos, hogy egy erős egyéniségről van szó és a DAC-nak most ez kellett.

A dunaszerdahelyiek első embere elárulta, hogy nem volt egyszerű megegyezni Janeiro előző, NB I-es csapatával, ahol ugye a portugál szakembernek élő szerződése volt.

– Az első beszélgetések nem voltak annyira örömteliek, de néhány napon belül eljutottunk odáig, hogy mindenki megértette azt, hogy talán ez a legjobb megoldás.

Ugye Janeiro el akart jönni Várdáról, nálunk pedig volt egy lehetőség, a Kisvárda pedig megértette azt, hogy Joao személyes és családi okokból is szeretne váltani és a klub végül is pozitívan viszonyult mindehhez. Ami azt jelenti, hogy a Kisvárda és köztünk nincs feszültség és a tulajdonosok és vezetők közötti együttműködés továbbra is ugyanolyan, mint volt. Tehát mi nem váltunk el rosszban a várdaiaktól, egymás szemébe tudunk nézni és ez egy jó dolog számomra, mert ez volt a legkényesebb része ennek az edzőváltásnak. Nem szerettem volna egy olyan fajta helyzetbe jutni, hogy feszültség maradjon köztünk.

Számomra személy szerint sokkal fontosabb az, hogy ebben a régióban kiegyensúlyozott kapcsolatunk legyen minden klubban, nem szeretnék ellenségeket magam körül.

Az NB I-ből Dunaszerdahelyre igazoló edző: “4-5 kisvárdai játékos beférne a Fradiba is” – Tilos passzolni!