Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa a “Polčas na telku” nevű podcastban vendégeskedett, ahol az ismert szlovákiai futballkommentátorral, Klaudo Slancóval beszélgetett a labdarúgásról, a klubtulajdonosi életről és arról is, hogy Szlovákiában miért is nehéz sikeresen vállalkozni a labdarúgásban.  Az ott elhangzottakból a parameter.sk készített kivonatot.


A DAC legfontosabb céljairól például így nyilatkozott a Dunaszerdahely első embere:

Miután a klub tulajdonosává váltam, elmondtam, hogy szeretném kiépíteni az infrastruktúrát, ami meglátásaim szerint jelenleg már 99 százalékban elkészült. Most arra törekszünk, hogy sportteljesítményileg is fejlődjünk.

A célom nem elsősorban a bajnoki cím, hanem hogy hosszú távon olyan csapatot tudjak kiépíteni, amely képes helytállni az európai kupákban.

Amit az elmúlt hat évben sikerült elérnünk, az csupán az első lépés volt.(…) Új stadionunk van, a csapatunk pedig az egyik legfiatalabb Európában. Egy ilyen együttessel végeztünk a második-harmadik helyen az elmúlt években. A célunk az, hogy az akadémiáról a játékosok bekerüljenek a felnőttcsapatba, és ha van irántuk érdeklődés, akkor nagyobb klubokhoz igazoljanak (…) A mi filozófiánk, hogy fiatal játékosokkal játsszunk modern futballt, emellett minden évben részt akarunk venni vagy az Európa-ligában, vagy a Bajnokok Ligájában. Próbáljuk fenntartani a jó formát, de ehhez nagyon sok minden kell.

A tulajdonos szerint Szlovákiában kevés olyan csapat van, amely sikeres tud lenni. Ezzel kapcsolatban azt látja a legnagyobb problémának, hogy nincsenek meg hozzá az alapfeltételek, nincsenek bevételek a tévéközvetítésekből és nincsenek tőkeerős szponzorok sem. Továbbá szurkolói szempontból is gyengének mondható a szlovákiai futball, ugyanis nem egy klub mérkőzéseire csak néhány száz néző látogat ki – tette hozzá a Paraméter leírása szerint.

Ahhoz, hogy a csapat hosszú távon is helyt tudjon állni az európai kupákban, legalább akkora költségvetésre van szükség, mint például a Slovanné.

Lehet, hogy egyszer majd elérünk arra a szintre, hogy évről évre valamelyik szlovákiai csapat bejut az Európa-liga vagy a Bajnokok Ligája csoportkörébe, de ez nagyban függ a szerencsétől és más egyéb tényezőktől is. Nagyon nehéz Szlovákiában megtartani a sikeres formát.

Világi szerint az, hogy Szlovákiában nem támogatják úgy a sportot, mint más országokban, főként annak tudható be, hogy az állam részéről nincs semmilyen érdeklődés a sport iránt.

Az utóbbi időkben az infrastruktúra kiépítésére lettek fordítva a sportra szánt pénzösszegek, de maga a sportélet nincs kellően támogatva. Főleg az ififoci, ami a jövő megalapozója. Legfőképpen a rendszer hiányzik, hogy céltudatosan fektessék be a pénzt.

Hiányzik a jövőkép a sporttal kapcsolatban.

A nemzetnek büszkének kell lennie valamire, legyen hát büszke például a sporteredményekre. Ha a Slovan, a Žilina vagy a DAC minden évben európai kupát játszana, az nemcsak a tulajdonos vagy a szurkolók büszkesége lenne, hanem az egész országé – véli a klubvezető, aki azt is elárulta, miért van az, hogy a dunaszerdahelyi klub többnyire külföldi edzőket alkalmaz.

Meg vagyok róla győződve, hogy a klubnak szüksége van arra, hogy az edzők olyan országból érkezzenek, ahol nagy múltja van a labdarúgásnak, legyen szó például Németországról, Hollandiáról vagy Portugáliáról