Mint ismeretes, mnem múlt el mellékzöngék nélkül a szeptemberi Magyarország-Szlovákia Eb-selejtező. A magyar közönség kifütyülte a szlovák himnuszt, valamint rasszista és kirekesztő rigmusokat skandált az UEFA szerint, amire a vendégszurkolók provokatív politikai üzenettel válaszoltak. Első körben mindkét szövetséget zártkapus mérkőzésre büntette az UEFA, a szlovák fél azonban sikeresen fellebbezett, így megúszta egy 15 ezer eurós büntetéssel a történteket.

Közben a Groupama Aréna lelátóján történtek miatt a szlovákiai Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) is vizsgálódni kezdett, miután egy szurkoló felgyújtott egy sálat, amely Szlovákia címerét ábrázolta. A parameter.sk megkeresésére Michal Slivka országos rendőrszóvivő elmondta, hogy a vendégszektorban történt egy eset, amelyet magyar állampolgár követett el, így az ügyet átadták a magyarországi rendőrségnek. Hogy az eset összefügg-e a sálgyújtogatással, nem tudni, a szóvivő ugyanis nem pontosította, hogy milyen bűncselekményt követett el az illető.

A szóvivő ugyanakkor elmondta, hogy

a magyar-szlovák találkozóval kapcsolatban a rendőrség az elmúlt napokban több bejelentést is kapott,

amellyel a továbbiakban a NAKA nyugati részlege foglalkozik majd. Mint arról a csakfoci.hu is beszámolt, az Eb-selejtezőt követően több szlovákiai szurkoló azt állította, hogy a mérkőzés után megtámadták őket Budapest utcáin. Az üggyel kapcsolatban a rendőrség őrizetbe vett hat személyt, hármat közülük súlyos testi sértéssel, kettőt garázdasággal, egyet pedig súlyos testi sértés kísérletével és könnyű testi sértéssel vádoltak meg.

A felvidéki portál szerint a hétvégi, nagyszombati DAC-meccsen is folytatódhat a feszültség,

és bár a mérkőzést nem minősítették fokozottan kockázatosnak, a szlovák rendőrség várhatóan nagy számban jelen lesz. Adott esetben pedig a rendőrök kivezethetik a rendbontó szurkolókat a lelátóról. A DAC közzé is tett egy biztonsági intézkedésekről is szóló útmutatót a drukkernek – részletek itt!

“A rendőrség feladata a közrend biztosítása a stadion körül, valamint a környező utcákban. A rendőrség ennek fényében elegendő erőt mozgósít majd. A törvény szerint a stadion biztonságáért a találkozó szervezője a felelős, viszont ha a szervező keze alól kicsúszik az irányítás, a rendőrség kész azonnal közbelépni” – tájékoztatta a Paramétert Martina Kredatusová nagyszombati kerületi rendőrszóvivő.