Honlapunkon is beszámoltunk arról, hogy a Sepsi OSK hétfőn este 1-0-s vereséget szenvedett a Farul Constanta otthonában a román élvonal negyedik fordulójában.

A mérkőzés azonban sajnos nem elsősorban a pályán történtek miatt marad emlékezetes: a találkozó 18. percében a hazai szurkolók egy csoportja részéről felharsant a “Ki a magyarokkal az országból!” rigmus, ami a második félidőben is megismétlődött. A háromszéki együttes hivatalos Facebook-oldalán még a mérkőzést követő este felszólalt a találkozón tapasztalt xenofób, magyarellenes szurkolói magatartás miatt.

A lap kitért egyébként arra is, amit a mérkőzést közvetítő Digi Sport kommentátora, George Dobre mondott hallva a magyarellenes bekiabálásokat.

“Ez nem az, amit a román stadionokban hallani akarunk. De úgy összességében a modern világban sincs már helyük. Kicsit gondolkodjanak el a Farul szurkolói: vajon hogyan érez a kapusuk, Tordai Árpád, aki az utolsó három meccsen nem kapott gólt? És aki magyar származású…”

Az esettel a román szövetség is foglalkozott és meghozta döntését: a gsp.ro beszámolója szerint a Farulnak 10.500 lejt, azaz nagyjából 750 ezer forintot kell befizetnie büntetésként a magyargyalázó rigmusok és a hazai drukkerek gyűlölködő viselkedése miatt.

Emellett megbüntették a két edzőt is, akiket még a meccs közben zavart a lelátóra a játékvezető. Gheorghe Hagi (Farul) nagyjából 25 ezer forintot, míg Leo Grozavunak hozzávetőlegesen 325 ezer forintot kell befizetnie a szövetség kasszájába amellett, hogy mindkettejüket 2-2 meccsre eltiltották.

Nem ez volt egyébként az egyetlen hasonló eset a román fociban:

Botránymeccs Romániában, magyargyalázással: “Az áldemokrácia legsötétebb idejét felidéző fogadtatás” – videók