Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda után újabb magyar finanszirozású fociakadémia nyithat Romániában, egészen pontosan a magyar határhoz jóval közelebb, Bihar megyében, Nagyvárad mellett. Erről az egykori NB I-es támadó és román válogatott játékos, az Újpesten, a Ferencvárosnál, a Stadlernél és a Vasasnál is megfordult Sorin Cigan számolt be a gsp.ro portálnak.

A Gazeta Sporturilor meglehetősen zaklatottan tálalta az újabb magyar utánpótlás-központ elindulását, feltéve azt a kérdést is, hogy “a magyarok ellopják a tehetségeinket?”.

A cikk és Cigan elmondása szerint mintegy 8 millió eurót (azaz több, mint 2,5 milliárd forintot) invesztálnak Magyarországról a Partiumi Futballakadémia felépítéséhez, Cigan pedig mint projektmenedzser közreműködik majd. A modellt a Gheorghe Hagi által alapított és sikeresen működő konstancai futballbázis jelenti majd.

A projekt eléggé előrehaladott állapotban van, a nulláról építünk fel egy akadémiát. Valami olyasmit szeretnénk létrehozni, mint Hagi tett Konstancában. A bázis egy tízhektáros területen fog felépülni, már meg is van a helyszín Nagyváradtól nem messze. A telek egy magyar illetőségű barátomé, aki fontos üzleteket bonyolít le Magyarországon és Romániában is. Első lépésként 10 pályát szeretnénk feléípteni és 10-15 csoportnyi gyerekkel szeretnénk elindulni, 7 éves kortól foglalkozunk majd a játékosokkal.

8 millió eurót magyar kormányzati segítséget kapunk az építkezéshez és az induláshoz, az éves költségvetésünket pedig 2 és 4 millió euró közé szeretnénk belőni, hasonlóképpen, mint ahogy Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredán tették.

A végső részletek kidolgozása még zajlik. A terv az, hogy a másod- vagy a harmadosztályban is indítsunk csapatot. Kár, hogy Romániában ehhez nem találtunk támogatást. De Magyarországon nem is olyan emberek támogatják a futballt, akiket a következő napon bilincsben visznek el… – mondta Cigan a gsp.ro-nak.