A nemzeti csapatban 144 alkalommal pályára lépett 42 esztendős Anatolij Timoscsuk a szentpétervári Zenit edzői stábjának tagja, és nem foglalt nyilvánosan állást az oroszok ukrajnai háborúja ellen, miközben folytatta munkáját a szentpétervári együttesnél.

Az ukrán szövetség etikai és fair play bizottsága szerdai indoklásában rámutatott: Timoscsuk “tudatos döntést hozott”, amely “károsítja az ukrán futballról alkotott képet”.

Az oroszok ukrajnai katonai agressziójának megkezdése óta Timoscsuk, a válogatott korábbi kapitánya nemcsak hogy nem tett nyilvános állásfoglalást, de nem is hagyta abba a munkát az agresszor klubjánál

Тимощук отказался платить алименты, сославшись на антироссийские санкции

– áll a bizottság indoklásában, amely Timoscsuk edzői pro licencének elvételére szólított fel, valamint arra kérte a hatóságokat, hogy vonják vissza állami kitüntetéseit és elismeréseit.

Mindemellett szorgalmazta, hogy töröljék a játékos által a hazai klubsorozatokban elért sikereket, valamint kérvényezte, hogy távolítsák el Timoscsuk nevét arról a hivatalos listáról, amely az ukrán nemzeti együttesben pályára lépett futballistákat tartalmazza.

A védekező középpályásként, illetve középhátvédként is bevethető futballista játszott a 2006-os németországi világbajnokságon, valamint a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon is.

Az 1995-ben kezdődött profi karrierje során szerepelt a Voliny Lucsk, a Sahtar Donyeck, valamint az orosz Zenit és a német Bayern München csapatában, utolsó klubja pedig a kazah Kajrat Almati volt, ahonnan 2017 februárjában vonult vissza. Hazájában három, Oroszországban és Németországban két-két alkalommal volt bajnok, ezen kívül a Zenittel 2008-ban UEFA-kupát, a Bayern Münchennel pedig 2013-ban Bajnokok Ligáját nyert. (MTI)

Már a Chelsea is durván bűnhődik az orosz-ukrán háború miatt – lecsapott a brit kormány Abramovicsra