Mint ismert, hatalmas felháborodás övezte a magyar és a felvidéki szurkolók körében azt a szlovák törvénymódosítást, ami május 15-től betiltja a külföldi himnuszok éneklését Szlovákiában, ha az adott eseményen nincs hivatalos küldöttség. Ez a DAC mérkőzéseire is vonatkozik, ahol hagyományosan eléneklik a drukkerek a magyar himnuszt minden találkozó előtt.

Andrej Danko, a szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja, az SNS elnöke – miután a törvény a himnusz éneklésére vonatkozó része széleskörű tiltakozást váltott ki – áprilisban bejelentette: megegyezés született a koalícióban arról, hogy megoldják a törvényből adódó problémát,

úgy hogy mindenki elégedett legyen és semmi se zavarja

a szlovák-magyar kapcsolatokat – írja az MTI.

Bár a “megoldás” részleteit nem ismertette a kormánykoalíció, az vélhetően a törvény ismételt jóváhagyását, majd annak utólagos módosítását jelenti. Ez a módosítás a kormánykoalíció legkisebb pártjának, a Most-Híd vegyes pártnak az ígérete szerint orvosolni fogja a himnusz éneklését korlátozó passzust.

Ezt a módosítást a jogszabályt márciusban vélhetően gondatlanságból megszavazó Most-Híd készül beterjeszteni, s arról a kormány ajánlása szerint, gyorsított eljárásban döntenek majd.

Az állami jelképekre vonatkozó szlovák törvény megváltoztatása céljával a Magyar Közösség Pártja áprilisban aláírásgyűjtésbe kezdett. Petíciójukkal azonban nem csak a törvény azt a részét akarják megszűnteni, amely korlátozza a himnusz éneklését, hanem a jogszabály teljes megváltoztatását célozzák, úgy, hogy lehetővé váljon a nemzeti szimbólumok, köztük a nemzeti zászlók korábban tiltott teljes körű szabad használata is.

A parameter.sk szerint azt is jóváhagyta a törvényhozás, hogy a régi-új szabályt gyorsított módon úgy módosíthassák, hogy az semmilyen himnusz elhangzását ne akadályozhassa.