Eseménydús heteken van túl a MOL Fehérvár FC nyáron igazolt román és magyar kettős állampolgársággal rendelkező hátvédje, Rus Adrián. A 23 éves védő először kapott meghívót a román felnőtt válogatottba, majd a játékos ügyében a román labdarúgó-szövetség az UEFA-hoz és a FIFA-hoz fordult, mivel szerintük Rusnak azért kellett a fehérváriak második csapatában játszani az elmúlt időszakban, mert nem a magyar válogatottat választotta.

Rus szombaton a cserepadon foglalt helyet a Kisvárda elleni bajnokin, majd vasárnap délután megérkezett Mogoșoaiába, ahol a románok megkezdik a felkészülést a szeptember 5-i spanyolok és a három nappal későbbi, Málta elleni mérkőzésre.

Nagyon izgatott voltam, amikor megkaptam a válogatott meghívót. A szülők, a család, mindenki azt szerette volna, hogy a román válogatottban játsszak, nagyon boldogok voltak, amikor megkaptam a meghívást.

Amikor 6 évesen elkezdtem a labdarúgást, semmilyen kapcsolatom nem volt Magyarországgal. 100% -ban román vagyok,

édesanyám sírt örömében, amikor megtudta, hogy behívtak a válogatottba. 19 évesen, butaságból igazoltam Magyarországra, mert nem akartam abbahagyni a futballt, ott pedig a magyar állampolgárságot is csak azért vettem fel, hogy tudjak a magyarországi klubomban játszani. Abban az időben, mivel magyar állampolgárságom is volt, a klubom kapott bizonyos összeget a Magyar Labdarúgó Szövetségtől – emlékezett vissza Rus azokra az időkre, amikor az NB II-es Balmazújvárosnál játszott.

– Reménykedtek benne Magyarországon, hogy a magyar válogatottat választom, de azt nem mondhatom, hogy érkezett nyomás a klubom részéről emiatt – idézi a gsp.ro a MOL Fehérvár középső védőjét. – A meghívót pénteken kaptam, vasárnap pedig már a klub második csapatához kerültem, de nem adtak magyarázatot arra, hogy miért, én pedig nem akartam senkivel vitatkozni emiatt. Nagy szükségem volt már a válogatott légkörre. Talán az emberek majd bírálni fognak ezért, de itt sokkal jobban érzem magam.

A román válogatott előbb csütörtökön Spanyolországot, majd vasárnap Máltát fogadja az Eb-selejtező F-csoportjában.