A múlt héten a MOL Fehérvár FC nyáron szerződtetett játékosa, Rus Adrián jelentette a beszédtémát, akinek a mellőzése miatt durva vád érte a Vidit Romániában. Cosmin Contra, a román válogatott szövetségi kapitánya szerint a fehérváriak azért vezényelték a második csapathoz a román-magyar kettős állampolgársággal rendelkező védőt, mert ő igent mondott délkeleti szomszédunk nemzeti csapatának meghívására. A románok már azt is megírták, hogy hogy Rust a bukaresti FCSB kölcsönvenné az idényre.

Nem sokkal később a fehérvári klub reagált a román szövetségi kapitány által elmondottakra, cáfolva azt, hogy büntetésként játszana a második csapatban a nyáron igazolt védő, vagy hogy bárki is nyomást gyakorolt volna rá, hogy a magyar válogatottat válassza a román helyett, aztán pedig Rus a legutóbbi NB I-es bajnokin sem lépett pályára, Marko Nikolic vezetőedző a kispadra sem jelölte, helyette ismét a Vidi tartalékcsapatában kapott szerepet a harmadosztályban.

A Román Labdarúgó Szövetség kedd délelőtt közleményt adott ki, amiben kiemelik,

bíznak abban, hogy csak véletlen egybeesés, hogy Rust a második csapatba küldték, miután meghívót kapott a román FELNŐTT VÁLOGATOTTBA

a Málta és Spanyolország elleni Eb-selejtezőkre. Hozzáteszik, nem lenne igazságos a játékossal szemben, ha így büntetnék, amiért a román válogatottat választotta a magyar helyett.

Mindenféle pszichológiai nyomás, valamint minden tisztességtelen és diszkriminatív bánásmód arra ösztökél minket, hogy megvédjük a játékos jogait és érdekeit

– írja a közlemény, amely hozzáteszi, a klub ilyen fellépése sértené a FIFA és az UEFA előírásait is, ezért a román szövetség informálta a nemzetközi és az európai szövetséget is az ügy részleteiről, kérve annak kiértékelését, és a szükséges intézkedések meglépését.