A Jenpien játékosa, Guzmics Richárd sérülése miatt Magyarországon regenerálódik, és ha már Európában járt, meglátogatta korábbi együttesét a Wisla Krakkót is. A lengyel együttes honlapja faggatta a játékost kínai életéről, a helyi viszonyokról és visszatérésének időpontáról.

A lengyel és a kínai bajnokság közti különbségről

– A lengyel bajnokság kiegyensúlyozottabb. Szorosabb a pontvadászat, bárki legyőzheti a másikat. Kínában azonban van néhány csapat, ahol világsztár játékosok szerepelnek. Alkalmam van hétről hétre olyan labdarúgók ellen játszani, mint Hulk, Oscar vagy Tévez. Ez fontos számomra, és segít abban, hogy újabb szintre lépjek. Lengyelországban erre nem volt lehetőségem.

 

A nézőszámokról

– Az teljesen normális, ha 30 ezer ember van a lelátókon. Persze sokkal nagyobb a bázis, sokkal több az ember is, ezért könnyebben vannak potenciális drukkerek. Kínában a sportolókat, főként a labdarúgókat nagy becsben tartják.

A kínai környezetről

– Egy viszonylag csendes helyen élünk, „vidéken”. Persze Kínában egy falu azt jelenti, hogy van 600 ezer lakosa. Ehhez azért hozzá lehet szokni. A legfontosabb az volt, hogy messze kerüljünk a szmogtól, ez itt sikerült, a levegő sokkal tisztább, mint a nagyvárosokban.

Sérüléséről

– Az egyik meccsünk alatt szenvedtem sérülést. Elrúgtam a labdát, az ellenfél elkésett, és belerúgott a lábamba. Rögtön éreztem, hogy valami gond van, de nem álltam meg, az nem az én stílusom, hogy ücsörögjek a füvön. Összeszorítottam a fogam és mentem tovább. Sajnos, később kiderült, hogy elég komoly a sérülés és körülbelül két hónapot ki kell, hogy hagyjak. Másfelől szerencsésnek is mondhatom magam, mert a térdsérülések néha annyira veszélyesek, hogy akár félévet is pihenni kell miatta.