Kereken egy éve írt alá a kínai Jenpien Funde csapatához a magyar válogatott védő, Guzmics Richárd. A Wisla Krakkót elhagyó bekk új csapatában is gyorsan alapember lett, klubja pedig a 15. helyen végzett a 16 csapatot felvonultató élvonalban.

A szurkolók a nevét skandálják

Guzmics szerint jó döntést hozott 12 hónappal ezelőtt.

A Krakkóban eltöltött fantasztikus évek és a válogatott Eb-sikere után úgy éreztem, hogy Európán kívül, egy teljesen más kultúrában kellene helytállnom, többek között ezért is döntöttem Kína mellett. Jencsiben már az érkezésemkor megkülönböztetett figyelemmel fogadtak, és ez a folytatásban, egész évben így maradt. Egy játékosnak az az igazi elismerés, amikor a szurkolók a nevét skandálják a lelátón – nekem ez sokszor megadatott, felemelő érzés volt. A városban járva-kelve is éreztem az emberek szeretetét, kedvességét. Fantasztikus országba kerültem, szinte mindennap valami újat tanulhattam, valami újjal ismerkedhettem meg – nyilatkozta a vaol.hu-nak.

Sokan még mindig legyintenek a kínai bajnokságra, de én testközelből éreztem, hogy a valóság bizony teljesen más. Az európai focihoz szokott játékosok, szakemberek és persze szurkolók kevésbé ismerik a kinti körülményeket.

Átlagban 18-20 ezer néző a meccseiken

Pedig Kínában nagyon komolyan veszik a labdarúgást, profik a csapatok, az edzők, a létesítmények, folyamatosak a fejlesztések, a beruházások. Az ország, a szövetség mindent elkövet annak érdekében, hogy a klubcsapatok és a válogatottak nemzetközi szinten is sikereket érjenek el. A foci az európai és dél-amerikai stílus irányába fejlődik attól függően, hogy az edzők melyik kontinensről érkeznek az egyes gárdához. Neves szakemberek, neves játékosok vannak a ligában, így taktikailag is rohamos a fejlődés – a futball pedig élvezhető, hiszen a szervezettség nem ölte ki a játékosságot. Szinte minden csapatnál négy-öt minőségi külföldi játékos futballozik. Játszhattam olyan futballisták ellen mint például Hulk, Pato, Lavezzi, Pelle, Oscar, Ramires, Tevez, Witsel, Paulinho – utóbbi közben már visszaigazolt a Barcelonába. Védőként mindannyian komoly kihívást jelentettek számomra, de próbáltam megállni a helyem – ami talán sikerült, hiszen a szakma is elismerte a teljesítményemet, többször bekerültem a forduló válogatottjába. Remek a körítés, felújított, vagy teljesen új stadionokban léptünk pályára. A legkisebb létesítményekben is 25 ezren szurkolhatnak. A mi meccseinket átlagban 18-20 ezer néző látogatta.

Kijelenthetem, hogy érdemes volt Kínába igazolni.

“Beszéltünk Leekensszel”

A 26-szoros válogatott hátvéd az elmúlt esztendőben több mecset kihagyott is kihagyott a nemzeti csapatban sérülés miatt – így viszont több kínos fiaskóból is kimaradt.

Találkoztam már az új szövetségi kapitánnyal, beszéltünk egymással. Georges Leekens személyében egy pozitív gondolkodású és tenni akaró szakembert ismertem meg. Remélem, a jövőben is lehetőséget kapok a válogatottban, igyekszem majd bizonyítani, hogy helyem van a csapatban – bizakodó vagyok. A napi munkám során pedig továbbra is megteszem azokat a pluszedzéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy még jobb lehessek. Az elmúlt szezonban sajnos értek sérülések, ami a válogatott szempontjából nem jött jól – szakmai és szurkolói oldalról is jelezték felém, hogy Guzmics Richárd megbízhatósága hiányzott a védősorból. Most azonban már teljesen egészséges vagyok – tette hozzá.