A mértékadó német Kicker cikke szerint a holland Eredivisie és a belga Jupiler Pro League legjobb csapataiból egy új, 18 klubbal elrajtoló közös ligát hoznának étre, amelyben 10 holland és 8 belga egyesület venne részt minden idényben.

A szezon végén a két ország egy-egy reprezentása – nyilván a legrosszabb helyen végzők – elbúcsúznának a “BeNe League” fantázianévre hallgató pontvadászattól, de a saját, nemzeti bajnokságukból esélyük lehetne majd egy év múlva visszajutni a közös elitbajnokságba. Hasonló “ötvözet” működik már egyébként a két ország között kézilabdában és jégkorongban is.

Nem csukhatjuk be a szemünket, mert az a realitás: előbb vagy utóbb az Európa Szuperligában fog összecsapni például a Bayern München és a Real Madrid vasárnaponként – mondta a belga Bruges ügyvezetője, Bart Verhaeghe a lapnak.

A világ legnagyobb pénzügyi tanácsadó cége, a Deloitte tanulmánya (amelyet a Gent, a Bruges, a Genk, az Anderlecht, a Standard Liège, az Ajax, az AZ Alkmaar, az Utrecht, a Feyenoord, a PSV Eindhoven és a Vitesse csapata közösen rendelt meg) szerint

a BeNe League nagyjából 400 millió eurós televíziós bevételt generálna, ami jelentős előrelépést jelentene a mostani viszonyokhoz képest, amikor is az Eredivisie és a Jupiler Pro League nagyjából 80-80 milliós bevétellel számolhat csak évente a közvetítésekből.

Az új liga létrejöttével a hatodik legnagyobb TV-s pénzekkel operáló pontvadászat jöhetne létre Európában az angol, a spanyol, a német, az olasz és a francia élvonal mögött.

A szurkolók egyelőre kétkedve fogadták a tervet a cikk szerint, főleg a megnövekedő utazási távolságok és költségek miatt, bár Belgium és Hollandia között a távolságok azért óriásinak nem nevezhetőek.

A negyedik legnépszerűbb holland klub, a Twente viszont már jelezte, hogy nem hajlandó részt venni az egyeztetéseken, mellettük pedig a Sparta Rotterdam, a Heracles Almelo, és a Heerenveen gárdája is ellenzi az ötletet. Az UEFA-tól egyelőre nem kommentálták hivatalosan a tervezett összeolvadás tervét.