“Rengeteg pénzt fektet be Magyarország azokon a területeken Romániában futballfejlesztésekre, ahol sok magyar él” – írja a Gazeta Sporturilor, amely aztán nevesíti is az összeget, méghozzá a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma hivatalos válaszára hivatkozva.

E szerint az 1801/2016 számú kormányhatározat értelmében a román harmadosztályban szereplő, nemrég a Dinamo Bukarestet a kupában búcsúztató FK Csíkszereda és az élvonalban a felsőházi rájátszásért küzdő a Sepsi OSK is

3,2 millió eurós (hozzávetőlegesen 1 milliárd forintos) támogatást kapott a magyar kormánytól, de a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül.

A támogatást sportinfrastruktúra fejlesztésére, illetve más befektetési projektek megvalósítására, elsősorban a helyi akadémiák működésére, fenntartására fordíthatja a két klub.

A meglepett hangulatú cikkben a románok el is kezdtek számolgatni.

“Szóval 6,4 millió eurót kapott összesen a két klub, két olyan városban, ahol a népesség jelentős részét magyarok alkotják. A masszív tőkeinjekció el is kezdte már éreztetni a hatását, mindkét csapaton látszik a fejlődés. (…) A Sepsi hazai meccsein egyébként is uralják a reklámtáblákat a magyar cégek: MOL, OTP, Gyermelyi, Diószegi.

De mire is elég 6,4 millió euró a román futballban?

– A leggazdagabb román csapat, a bukaresti FCSB (korábban Steaua – a szerk.) teljes éves fizetési büdzséje

– A 80 százalék annak az összegnek, amit a román szövetség 2016-ban, az Eb-re jutásért kapott az UEFA-tól

– A román szövetség éves költségvetésének egyharmada

– Majdnem a duplája annak, amit a román bajnok kap a televíziós jogdíjakból” – hüledeznek.