A FIFA szerdán rendelte el a tavaly novemberi találkozó újrajátszását, miután korábban kiderült, a mérkőzést vezető ghánai Joseph Lamptey fogadási csalásban volt érintett.

Az összecsapáson a bíró egy olyan tizenegyest ítélt meg a hazaiak javára – tévesen –, amikor a szenegáliak hátvédje, Kalidou Koulibaly nem ért kézzel a labdához, az a térdéről pattant a földre a tizenhatoson belül. A dél-afrikaiak 2–1-re nyertek.

 

“Ha minden mérkőzést újrajátszanánk, amelyen a bíró hibázik…”

Lampteyt azóta a nemzetközi szövetség örökös eltiltással sújtotta, mivel a lefolytatott nyomozás szerint ítéletével szándékosan manipulálta a találkozó végkimenetelét.

A SAFA most azt tervezi, hogy megtámadja a FIFA újrajátszásról szóló döntését, ugyanis álláspontjuk szerint nekik semmi közük nem volt ahhoz, hogy a játékvezető befolyásolta a mérkőzést, a döntés viszont őket sújtja.

“Nem fogadjuk el a határozatot. Ha minden mérkőzést újrajátszanánk, amelyen a bíró hibázik, soha nem lenne vége egyetlen sorozatnak sem” – áll a SAFA-elnök Danny Jordaan közleményében. A sportvezető felhívta a figyelmet, hogy a játékvezetőt a FIFA jelölte ki az összecsapásra, így ez az ügy a szervezet és Lamptey harca, nem az övék.

A FIFA a jövő héten dönt az újrajátszás pontos időpontjáról, de az biztos, hogy a novemberi játéknapok valamelyikén lesz a mérkőzés – abban az időszakban a két csapat Szenegálban is összecsap egymással.

Az eredeti eredmény lenullázásával Dél-Afrikának csupán egy pontja van, Szenegálnak maradt az öt. A kvartett másik két tagja, Burkina Faso és a Zöld-foki-szigetek egyaránt hat pontot gyűjtött négy találkozón.

Az afrikai selejtezőcsoportokból az első helyezettek jutnak ki a jövő évi oroszországi vb-re. (MTI)