A játékosként olimpiai bronzérmet, edzőként pedig 9(!) szovjet, illetve orosz bajnoki címet nyert Oleg Romancev mondott véleményt az orosz labdarúgást sújtó nemzetközi szankciókról és kizárásokról a Sport-Express című lapnak.

Elmondta például azt is, mit gondol arról, hogy a FIFA kizárta az orosz válogatottat a vb-pótselejtezőről.

– A labdarúgás iránti legnagyobb tiszteletlenség megnyilvánulásaként tekintek a történtekre, mert szerintem mindig és minden csak a pályán, tisztességes küzdelemben dőlhet el. Képzeljük el azt a helyzetet, hogy egy bokszmeccs elején kinyújtod a kezed üdvözlésképpen és válaszul az ellenfél övön alul üt egyet.

Azoknak a lelkén szárad minden, akik ezt a döntést meghozták. Hiszen a FIFA és az UEFA egyetlen dokumentumában sem találja meg, hogy mi alapján zárnak ki minket a nemzetközi tornákon és rájátszásokon való részvételből. És akik ezt a döntést hozták, maguk is kijelentették, hogy a labdarúgás nem függ semmilyen politikai helyzettől. Aztán most valamiért megfeledkeztek minderről.

Романцев об отказе Польши играть с Россией: Смахивает на картежное шулерство в электричках — Футбол — LiveSport.Ru

A 68 éves Romancev kifejtette, mi a véleménye arról, hogy a lengyel szövetség és a lengyel válogatott megtagadta, hogy Oroszországgal játsszon.

Nagyon sajnálom, hogy egy ilyen nagy futballhagyományokkal rendelkező ország, amely annyi sztárjátékost nevelt fel, lemondott a tisztességes küzdelemről, inkább a színfalak mögötti kombinációk és intrikák útját választotta. Hiszen játszhattak volna velünk egy meccset semleges pályán és kiderülne, ki érdemesebb a világbajnoki részvételre. De miért is kísértenék a sorsot, ha elég volt beszélni is…? Szóval egyszerűen csak féltek.

Ezért számomra Lewandowski és Lengyelország mostantól megszűnt létezni. Ahogy ez a társaság viselkedett, az olyan, mint a szerencsejátékban a csalás, számukra – válogatás nélkül – minden eszköz megengedett a győzelem érdekében.

Kitért arra is a korábbi orosz szövetségi kapitány és Szpartak Moszkva-sikeredző, hogy milyen hatással lehet az orosz klubok eltávolítása az európai kupaporondról.

Ahhoz kétség sem férhet, hogy ez a döntés növelheti a külföldi játékosok kiáramlását Oroszországból. Hiszen néhány külföldi számára az Oroszországba való érkezés egy kísérlet volt arra, hogy az európai versenyeken tündökölhessenek és rangosabb klubokhoz távozhassanak. Itt a komoly tehetségekről beszélünk, nem pedig azokról, akik csak a pénzért jönnek ide. Mint például a portugál Danny volt, aki már az első edzésen mindenki közül kiemelkedett a Dinamónál és amikor csábító ajánlatokat kapott nagy kluboktól, akkor sem hagyta el Oroszországot.

Megvan az első büntetés, amit megúszott Oroszország a fociban