A szövetség a honlapján jelentette be a szakember szerződésbontását, egyúttal jelezte, Marko Pantelics alelnök várhatóan még az év végéig kinevezi az új szakvezetőt.

Ljubisa Tumbakovics irányításával a nemzeti együttes nem jutott ki a jövő nyárra halasztott, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra, mivel novemberi skótok elleni Eb-pótselejtezőn büntetőkkel alulmaradt. A Nemzetek Ligája másodosztályának megfelelő B divízióban harmadik lett a győztes magyarok és a második oroszok mögött, a bennmaradását az utolsó körben biztosította a törökök megelőzésével.

A szerbek a jövő tavasszal kezdődő világbajnoki selejtezősorozatban Portugáliával, Írországgal, Azerbajdzsánnal és Luxemburggal szerepelnek azonos csoportban.

Úgy tűnik azonban, hogy a sorsdöntő Eb-pótselejtezőn és a Nemzetek Ligájában kudarcot vallott 68 esztendős szakember nem marad kispad nélkül, sajtóhírek szerint ugyanis előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai szuperligában szereplő Guangzhou R&F csapatával, amelynek vezetőedzői posztja Giovanni van Bronckhorst távozása után megüresedett.

Hivatalos kinevezésére napokon belül sor kerülhet.

A holland van Bronckhorstnak 2022-ig volt érvényes szerződése a kínai együttesnél, azonban a szakmai stábbal együtt lemondott, mivel nem akar már Kínában dolgozni, és vissza akar térni Európába, hogy több időt töltsön a családjával és komoly európai klubot szeretne irányítani.

A Mozzartsport emlékeztet arra, hogy a kínai szövetség tovább szigorította a Szuperligára vonatkozó pénzügyi korlátozásokat. Az ázsiai ország élvonalában egy külföldi játékos adózás előtti éves jövedelme nem haladhatja meg a 24 millió jüant (kb. 1 milliárd forint), egy hazai futballista maximális fizetése pedig 5 millió jüan (kb. 222 millió forint) lehet, azzal a további megkötéssel, hogy a kínai játékosok éves átlagfizetésének 3 millió jüan (kb. 133.5 millió forint) alatt kell lennie.

Egy klub évente legfeljebb 600 millió jüant költhet, márpedig 2018-ban körülbelül 1.1 milliárd jüan volt az átlagos éves kiadásuk, és többségük veszteséggel zárt.

A szövetség közleménye szerint a szigorítással szeretnék elősegíteni a profi labdarúgás egészséges és fenntartható fejlődését, illetve meg akarják előzni, hogy a csapatokra kizárólag befektetési célpontként tekintsenek, mert ez nemcsak a kínai futball jelenét befolyásolja, hanem a jövőjét is károsítja. (MTI/csakfoci.hu)

A szerb kapitány a fájdalmas vereség után: “Sokat kell tennünk azért, hogy tudásunk átlagszintjét hozni tudjuk”