Erről az UEFA lengyel alelnöke, Zbigniew Boniek nyilatkozott hazájában. A tervek és az európai, valamint a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetség megújított és kibővített megállapodása szerint 2024-től tíz dél-amerikai válogatott is csatlakozhat a Nemzetek Ligájához – ez a lépés egyértelműen a FIFA törekvését gátolná a kontinentális szövetségek részéről, amely szerint kétévente kellene világbajnokságot rendezni.

Az már korábban megerősítést nyert, hogy az Európa-bajnokság és a Copa America győztesei közötti első “Finalissima” 2022. június 1-jén kerül megrendezésre egy londoni stadionban, ahol Olaszország Argentínával csap majd össze.

Ez az utolsó UEFA Nemzetek Ligája ebben a formában. Megbeszélést folytattunk a CONMEBOL-lal, a dél-amerikai országok konföderációjával. 2024-től a dél-amerikai kontinens csapatai is csatlakoznak majd a versenysorozathoz. Hogy milyen lesz az új kiírás? Még dolgozunk rajta. A válogatott mérkőzések lehetősége igen korlátozott, nem lehet túl nagy terhet rakni a játékosokra

– mondta Boniek, egykori világklasszis játékos, a lengyel szövetség korábbi elnöke a Meczynek adott interjújában.

Boniek azt is elárulta, hogy a hat legmagasabban rangsorolt dél-amerikai válogatott – azaz valószínűleg Argentína, Brazília, Kolumbia, Chile, Peru és Uruguay – az A-ligába kerülne majd, olyan, míg a több négy tagállam (azaz Bolivia, Ecuador, Paraguay és Venezuela) a B-divízióba. Ezzel biztosan változna a kiírás majd, hiszen az A-ligában 22, a B-ben pedig 20 csapat szerepelne, a jelenlegi 16-16 csapatos formátummal ellentétben.

A mérkőzéseket a dél-amerikai csapatok is Európában játszanák le a tervek szerint.

Mint ismeretes, a magyar válogatott a következő évben az A-ligában szerepelhet majd, a csütörtöki sorsoláson a mieink a 3. csoportba kerültek, ahová a harmadik kalapból Angliát, a második kalapból Németországot, az első kalapból pedig az Eb-címvédő Olaszországot sorsolták ki.

Az A-divízió négy csoportgyőztese jut a 2023 júniusában megrendezésre kerülő döntőbe, míg a csoportok negyedik helyezettjei kiesnek a B-divízióba.

NL: Megvan, melyik sztárellenfelet fogadja zárt kapuk mögött a magyar válogatott – íme, a pontos program