Igen furcsán sikerült az a válogatott szünetben megrendezett mérkőzés, amelyen a videóbírót tesztelték Németországban. A barátságos összecsapáson a Radoki János vezette Bundesliga 2-es Greuther Fürth találkozott az élvonbeli Augsburggal. A találkozó 1-1-re végződött.

 

A videóbíró hamar főszereplővé vált, amikor a Fürth tizenegyeshez jutott. A játékvezető a felvételek visszanézése után döntött ugyanis úgy, hogy megváltoztatja ítéletét és büntető helyett csak szabadrúgást ítélt. A képernyőkön látszott ugyanis, hogy a szabálytalanság a tizenhatoson kívül kezdődött. Ilyenkor nemcsak a helyszínen lévő játékvezető nézi vissza az esetet, de egy kölni központban is segítenek a helyes döntés meghozatalában.

– Az ítéletem elsőre tizenegyes volt, de az asszisztensem jelezte, hogy szerinte vissza kellene nézni az esetet – mondta a furcsa jelenettel kapcsolatban a mérkőzés játékvezetője.

A találkozó után a Fürth magyar vezetőedzője, Radoki János akadt ki élesen a rendszerre.

– Elsőre azt gondoltam, hogy ez kiépíthető, de másodjára teljes tébolynak tűnik az egész. A stadionban mindenki tizenegyest látott, ezért ezzel a videóbírózással tönkretették a futballt. (…)A jövőben tudom mit fognak csinálni az emberek, amíg döntés születik: kimennek a kolbászos standhoz és elszalasztják a meccsek végét. Két-három ilyen döntés 10 perccel is megnövelheti a meccsek idejét. Nyilván az sem várható el, hogy a német vonatok amúgy is szoros menetrendje majd azért változik, mert egy meccs ideje megnövekszik. Egy dolog maradt: venni egy kolbászt, és a vasútállomás felé menet bízni abban, hogy majd jó döntést hoz Kölnben a videóbíró… – ironizált Radoki.

A videóbírót legkorábban a 2018/19-es szezonban vezethetik be Németországban.

Az említett eset 1:14-nél: